Üniversite öğrencilerinin zaman perspektikleri ile ruh sağlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between time perspective and mental health in college students
  1. Tez No: 460688
  2. Yazar: ŞEYMA İZMİTLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN KOCAYÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman Perspektifi, Ruh Sağlığı, Psikolojik Belirtiler, Time Perspective, Mental Health, Psychological Symptoms
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinin zaman perspektiflerinin ruh sağlıklarına etkisi incelenmiştir. Araştırmaya 18-40 yaş arası 49'u kadın, 51'i erkek 300 üniversite öğrencisi dahil edilmiştir. Araştırmada öğrencilere zaman perspektifi ile ruh sağlığı arasındaki ilişkiyi ölçmek için Zimbardo Zaman Perspektifi Envanteri Kısaltılmış Form ve Kısa Semptom Envanteri uygulanmış, ayrıca yaş, cinsiyet gibi demografik bilgilerin olduğu Kişisel Bilgi Formu'nu doldurmaları istenmiştir. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 16 paket programı kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemede Pearson Momentler Korelasyon Tekniğinden yararlanılmıştır. Zaman Perspektiflerinin, Psikolojik Belirtileri yordayıp yordamadığını belirlemek için Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Cinsiyet değişkenine ilişkin farklılıkları belirlemek amacıyla Bağımsız Örneklem T-Testi kullanılmıştır. Zaman pespektiflerinin ruh sağlığna etkisine yönelik yapılan analizler sonucunda depresyon, anksiyete ve somatizasyon alt boyutlarının görülmesinde geçmişe olumlu, geçmişe olumsuz ve şimdide kaderci zaman perspektiflerinin etkisi olduğu, şimdide hazcı ve gelecek zaman perspektiflerinin bu üç alt boyuta etki etmediği saptanmıştır. Olumsuz benlik alt boyutunun görülmesinde geçmişe olumlu ve geçmişe olumsuz zaman perspektiflerinin etkisi olduğu, şimdide kaderci, şimdide hazcı ve gelecek zaman perspektiflerinin etki etmediği belirlenmiştir. Hostilite alt boyutunun görülmesinde şimdide kaderci, şimdide hazcı, geçmişe olumlu, geçmişe olumsuz zaman perspektiflerinin etkisi olduğu, gelecek zaman perspektifinin ise etki etmediği bulunmuştur. Cinsiyete göre farklılaşma testlerinde zaman perspektiflerinde herhangi bir fark bulunamazken, psikolojik belirti boyutlarından depresyon, anksiyete ve somatizasyonun kadınlarda daha çok görüldüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effect of university students' time perspectives' effects on mental health relationship. The research was incorporated with 300 college students, 49 women, 51 men, between 18-40 ages. Zimbardo Time Perspective Inventory Short Form and The Brief Symptom Inventory were used to measure the relationship between time perspective and mental health. Students' demographic information was collected within Demographic Information Form that includes age, sex, birth order and many variables. SPSS 16 packaged software was used to analyze the obtained data. Pearson Momentum Correlation was used to test the correlations between variables. Multiple Linear Regression was also used to determine effects of time perspectives within psychological symptoms. Independent Sample T-Test was used to discriminate the variables in terms of sex. Results indicated that depression, somatization and anxiety were affected by present fatalistic, past positive and past negative, but present hedonistic and future had no effect. Interpersonal sensitivity (negative self) was affected by past positive and past negative time perspectives, but present fatalistic, present hedonistic and future had no effect. Hostility was affected by present fatalistic, present hedonistic, past positive and past negative, but future had no effect. There are no diffferences in time perspectives according to sex, but depression, anxiety and somatization were differentiated between sex variables that women's values are higher than men's values.