Spor eğitimi alan üniversite öğrencilerinin zaman perspektiflerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi
The investigation of time perspectives of university students received sport training with regards to some veriables
- Tez No: 435521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN ÖZDİLEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Zaman Perspektifi, Sportif Başarı Düzeyi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencileri, Zimbardo Zaman Perspektifi Envanteri, Time perception, Level of Sportive Success, Students of the School of Physical Education and Sports, Zimbardo Time Perspective Inventory
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışma Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) öğrencilerinin zaman perspektifleri ile bazı demografik değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmanın örneklemini, 2015 yılında Türkiye'deki bazı üniversitelerde (Erzincan Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi) eğitim öğretim gören Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencileri oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak, Zimbardo Zaman Perspektifi Envanteri (Zimbardo ve Boyd, 1999) kullanılmıştır. Elde edilen veriler katılımcıların demografik bilgilerinin dağılımlarının belirlenmesi için frekans (f) ve yüzde (%),verilerin normal bir dağılıma sahip olup olmadığını belirlemek için Shapiro-Willk testi ve hipotezleri test etmek için Mann Whitney U, Kruskal Wallis H, ve korelasyon testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda geçmiş-olumlu dışındaki zaman perspektif boyutları ile sınıf düzeyi arasında ve Geçmiş-olumsuz dışındaki zaman perspektif boyutları ile eğitim alınan üniversiteler arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Ancak zaman perspektif boyutları ile cinsiyet, bölüm, gelir düzeyi arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Spor eğitimi alan üniversite öğrencilerinin sportif başarı düzeylerinde Amatör sporcularda aynı yönde“orta”,“zayıf”ve“çok zayıf”düzeyde; Profesyonel sporcularda aynı yönde“orta”,“zayıf”ve“çok zayıf”düzeyde; Milli sporcularda aynı yönde“yüksek”,“orta”ve“zayıf”düzeyde; Diğer sporcularda aynı yönde“orta”ve“zayıf”düzeyde zaman perspektifi alt boyutları arasında ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan Spor eğitimi alan üniversite öğrencilerinin sportif başarı düzeyleri olan Profesyonel, Amatör, Milli ve Diğer ile zaman perspektifi alt boyutları arasında aynı yönde“orta”,“zayıf”ve“çok zayıf”düzeyde; ters yönde ise“çok zayıf”düzeyde bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the relationship between the time perception of the students from School of Physical Education and Sports and some of their demographical variables. The sample group consists of the students from the School of Physical Education and Sports at Erzincan University, Atatürk University, Dumlupınar University, and Karadeniz Technical University in 2015. To collect data, Zimbardo Time Perspective Inventory (Zimbardo and Boyd, 1999) were used. Frequency (f) and percentage (%) were used to demonstrate the participators' demographic distribution, and Shapiro-Willk test was applied to determine whether the data had a normal distribution. In order to test the hypotheses, Mann Whitney U, Kruskal Wallis H, and correlation test were performed. According to the research result, a significant difference between time perception dimensions and gender, department, and level of income was not found. There is a significant difference between time perception dimensions except Past-positive and class level, also between time perception dimensions except Past Negative and universities. Among the university students training sports,“middle”,“low, and ”very low“ correlations in the same direction among time perception sub-dimensions for Amateur athletes; ”middle“, ”low“, and ”very low“ correlations in the same direction for Professional athletes; ”high“, ”middle“, and ”low“ correlations in the same direction for National athletes; and ”middle“ and ”low“ correlations in the same directions for the Other athletes were determined. Besides, a ”middle,“low”, and“very low”correlation in the same direction and a“very low”correlation in the converse direction between the levels of sportive success of the university students receiving sport education- Professional, Amateur, National and Others- and time perception sub-dimensions were found.