İsmetpaşa mahallesi kentsel dönüşüm projesinin kentsel dönüşüm hukuku bakımından incelenmesi
The analysis of ismetpasa neighborhood urban transformation project in respect to law of urban regeneration
  1. Tez No: 460689
  2. Yazar: RASİM BİLGEHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Kentsel Dönüşümün Uygulayıcıları, Üret- Aktar-Boşalt Yöntemi, Urban Transformation, Actors of Urban Transformation, Produce- Transfer-Empty Method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Günümüzde, kentsel alanlardaki problemlerin çözümününe yönelik başvurulan müdahaleleri içeren kentsel dönüşüm, kentsel alanların yenilenmesiyle birlikte sosyal, ekonomik ve kültürel konuları da içeren çok yönlü ve çok boyutlu uygulamalardır. Çalışmamızda, kentsel dönüşüm kavramının tanımı, görünüş biçimleri, amaçları ve kapsamı belirlenerek dünyada ve ülkemizdeki gelişme seyri incelenmektedir. Kentsel dönüşümün uygulandığı alan bakımından kullanılacak yöntemler açıklanmaya çalışılacaktır. Kentsel dönüşümün uygulayıcıları olan Bakanlık, yerel yönetimler ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) gibi kurumların kentsel dönüşümde oynadıkları roller, mevzuat boyutuyla açıklanmaya çalışılacaktır. Aynı zamanda küreselleşme sürecinde meydana gelen değişikliklerin de etkisiyle kamu-özel işbirliğinin kentsel dönüşüm uygulamalarına yansıması, mevzuat çerçevesinde incelenmeye çalışılacaktır. Ayrıca, kentsel dönüşüm uygulamaları çerçevesinde kullanılan araçlar konu alınacaktır. Bu bağlamda, kamusal uygulayıcıların, kentsel dönüşüm yasaları çerçevesinde en uygun yöntemi ve araçları kullanarak dönüşüm ilkeleri doğrultusunda yenileme projelerini gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Kentsel dönüşüm projesi uygulanan İsmetpaşa Mahallesi'nde bulunan yapılar, deprem riskine karşı güvenli olmayan küçük parsellerden oluşmuş, çağdaş ihtiyaçları karşılayamamaktadır. Bu alanda uygulanacak olan dönüşüm projesi ile depreme karşı dayanıklı yapıların inşasının yanında altyapı ve sosyal donatı alanları ile yeni bir yaşam merkezi oluşturulması hedeflenmektedir. Bu doğrultuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İsmetpaşa Mahallesi'nde, ihtiyaca binaen ilgili yasalar çerçevesinde üret-aktar-boşalt yöntemi kullanılmak üzere kentsel dönüşüm süreci başlatmıştır. Uygulanacak olan proje ile, bölgenin fiziksel, sosyal ve ekonomik yapısının değiştirilmesi hedeflenmektedir. Bu çalışma, kentsel dönüşüm uygulamalarına ve İsmetpaşa Mahallesi'nde başlatılan kentsel dönüşüm projesine katkı sağlamak amacını taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, urban renewal, which is used for solving urban problems under expression methods of referenced topics, covers renewing urban areas with social, economic, cultural and historical basics, also urban renewal applications are multi-faced and multi- dimentional implementation of care. In our study, determination of the definition of urban transformation, form of appearance, aim and extend in the world and our country. The practitioners of urban transformation Ministry, local authorities and TOKI, which are pragmatist of renewal urban systems, are implemented legislation such as the size of institutions. Those institutions are investigated with their public entity authority which received from conversion laws. Also there are impacts of the public-private partnership effects on the area of urban renewal under the globalization process of changes in service production and delivery methods. The İsmetpaşa neighborhood, that has been implemented urban renewal, has a housing stock which does not meet in contemporary needs because of earthquake risks, formation of small parcels. This project aimed a new wellness center with not only the construction of earthquake-resistant building but also social facilities. Istanbul Metropolitan Municipality has started the process of urban transformation with using produce-transfer-empty method within the scope of legal framework according to İsmetpaşa neighborhood's needs. The main purpose of this applied project has been changed which are interested in with social, physical and economical structures. This study aims the contribution of urban transformation applications and İsmetpaşa neighborhood urban renewal project.