Özel – devlet okulu yöneticilerinin liderlik stillerinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi (İstanbul ili Sultangazi ilçesi örneği)
Special - leadership styles of state school administrators investigation by teacher's visits (iIstanbul i̇li Sultangaz living sample)
- Tez No: 460694
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yönetici, liderlik, liderlik stili, etkili yönetici, Manager, leadership, leadership style, effective manager
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu araştırmanın kapsamı, özel okullar ve devlet okullarında görev yapan yöneticilerin liderlik stillerini öğretmen görüşlerine göre incelenerek bulgularla analiz edilip belirlemektir. Bu amaca ilişkin öğretmen görüşleri doğrultusunda kişisel değişkenlerin özel ve devlet okulu yöneticilerinin liderlik stillerini sergileme düzeylerine göre nasıl farklılaştığı araştırılmıştır. Araştırmada tarama yöntemi olarak betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Yapılan araştırmanın evren ve örneklemini 2015-2016 dönemi İstanbul ili Sultangazi ilçesinde yer alan resmi özel kurumlarda görev yapan toplam 232 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise İstanbul ili Sultangazi ilçesinde yer alan resmi özel kurumlarda görev yapan toplam 232 öğretmen teşkil etmektedir. Araştırmada öğretmen sayısının evreni temsil ettiği oranda öğretmene ulaşmak amacı hedeflendiğinden örneklem seçiminde oranlı tabakalı-seçkisiz yöntem kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak; ölçek kullanılmış, iki demografik değişkenli anket verilerinde ilişkili gruplar t-testi uygulanmış, ikiden fazla demografik değişkenin olduğu verilerde ise varyans analizi (Anova) yapılmıştır. Anovaların anlamlı oldukları durumlarda tamamlayıcı testi olan Post Hoc (Tukey) testi uygulanarak sonuçları tablolar halinde sunulmuştur. Araştırma bulgularına göre okul yöneticilerinin liderlik stillerine ilişkin öğretmenlerin; cinsiyet, kıdem, okul türü değişkenlerinde kendilerini daha çok yansıtan bireysel özellikler açısından farklılaştığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Leadership styles of managers who work in private and public schools the purpose of this study of teachers ' views can be analysed by examining the findings according to to determine whether. For this purpose, in accordance with the views of teachers personal variables private and public school administrators to exhibit leadership styles differed according to the level of how we have investigated. In this research descriptive survey method was used as a screening method. Istanbul sultangazi district in the 2015-2016 academic year, the population of the study who worked in the formal private institutions total 232teacher poses. Istanbul sultangazi district in the sample of the study who worked in formal private institutions total 232 teacher poses. In the survey, the number of teachers that represents the universe in proportional stratified sample selection since these are targeted to reach to the teacherseckisiz method was used. As a method of research data collection; the scale used, two groups of related demographic variables in the survey data t-test, more than two demographic variables in the data analysis of variance ANOVA was conducted. ANOVA are meaningful in circumstances where a supplemental post hoc test (Scheffe) test is presented in the form of tables the results of applying. According to research findings, teachers ' leadership styles of school managers in relation to; gender, seniority, school type variables were found to differ in terms of individual characteristics that reflect more of themselves.