Tekstil sektöründe kadınlarda görülen üreme düzeni ile ilgili fonksiyonel değişiklikler
Evaluation of the reproductive health of women's staff in the textile sector
- Tez No: 460698
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAVAŞ KANBUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Health, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Tekstil sektörü, üreme sağlığı, çalışan kadınlar, çalışma ortam faktörleri, iş sağlığı ve güvenliği, Textile sector, reproductive health, workingwomen, working environment factors, occupational health and safety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Tekstil sektöründe çalışan kadınlar, çalışma ortamındaki farklı etkenlerin maruziyeti altındadır. Çalışan kadınların üreme sağlığındaki etkilenmeleri dönemsel özellikler göstermektedir. Kadınlar çalışma hayatları boyunca özellikle gebelik öncesi dönemleri, gebelik dönemleri ve gebelik sonrası dönemlerinde çevresel ortam faktörlerinden farklı biçimlerde etkilenmektedir. Bu çalışmada amacımız kadın çalışanların üreme sağlığı üzerine içinde bulundukları çalışma ortamlarının etkilerini değerlendirerek ilgili literatür ışığında tartışmaktır. İstanbul ve Kocaeli illerinde bulunan tekstil sektörüne ait iş yerlerindeki 70 kadın çalışan ile tekstil sektöründen farklı sektörlerde ofis ortamında çalışan 70 kadınla olgu kontrol temelli bir çalışma yapılmıştır. Anket formu ile çalışan kadınlara üreme sağlığı ile ilgili farklı kategorilerde sorular sorulmuştur. Çalışmaya katılan kadın çalışanlar gönüllülük esas alınarak rastgele yöntemle seçilmiştir. Tekstil sektöründe çalışan kadınların üreme sağlığının ortam faktörlerinden etkilendiği görülmüştür. Kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlılık gösteren bulgular; doğumsal anormallik öyküsü sıklığı, Ölü doğum sayısı, erken doğum sayısı, çocuklarda malign hastalık görülme sıklığı, IUGR (Intra Uterin Gelişme Geriliği), EMR (Erken Membran Rüptürü) görülme sıklığı, çalışan kadınların gebe kalma süresinde artış olarak bulunmuştur. Tekstil sektöründe çalışan kadınların üreme sağlığındaki etkilenmelerinin, fiziksel, kimyasal, psiko-sosyal ve toz gibi ortam faktörlerine bağlı olabileceği düşünülmektedir. Bu etkilenmelerin önlenmesi için tekstil sektöründeki çalışma ortam faktörlerinden özellikle gürültü ve kimyasal risk faktörlerinin detaylı bir kontrol ve takip sistemi ile izlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Women working in the textile sector are exposed to different factors in the working environment. The impacts of reproductive health issues on working women have a periodic characteristic. Women are affected by environmental factors in different ways during their working lives, especially during pre-pregnancy periods, during pregnancy periods and post-pregnancy periods. Our aim in this study is to evaluate the effects of the working environment of female employees on reproductive health and to discuss them in the light of related literature. A case-control based study was done with 70 women, working in a workplace in textile industry and 70 women, working in the Office environment in a sector different from textile industry, in the provinces of Istanbul and Kocaeli. In the questionnaire form, working women were asked about different categories of reproductive health. Female employees participating in the study were randomly selected on the basis of volunteerism. It has been observed that reproduction health of women who work in the textile sector are affected by the environmental factors. Findings that were statistically significant according to the control group are Congenital abnormality rate, number of still births, preterm birth, the incidence of malignant disease in children, IUGR (Intra Uterine Growth Retardation), the incidence of EMR (Premature Rupture of the membranes) and increase in the period of getting pregnant for the working women. It is thought that reproductive health of women working in the textile sector may be affected by environmental factors such as physical, chemical, psychosocial and dust. In order to prevent these effects, especially noise and chemical risk factors should be monitored with a detailed control and monitoring system in working environment factors in the textile sector.