Elektrokonvülsif tedavi almış madde bağımlılarının birinci derece yakınlarının elektrokonvülsif tedaviye karşı algıları
How to approach to electroconvulsi̇ve treatment of relati̇ves of the electroconvulsi̇ve treatmen pati̇ents and substance dependents
- Tez No: 460717
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Madde Bağımlılığı, Elektrokonvülsif Tedavi, Toplumsal Algı, Substance Abuse, Electroconvulsive Therapy, Social Perception
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Elektrokonvülsif tedavi, ruhsal hastalıklara bağlı sorunların tedavilerinin gerçekleştirilmesinde kullanılan etkili bir yöntem niteliğindedir. Diğer yandan bu tedavinin uygulanması, madde bağımlılığı gibi rahatsızlıkların sonlanması amacıyla da kullanılabilmektedir. Çalışma kapsamında, madde bağımlılığı sorunu yaşamış ve elektrokonvülsif tedavinin uygulanmış olduğu hasta bireylerin yakınlarına, sorular yöneltilmiş ve öncelikli olarak demografik özelliklerin öğrenilmiştir, daha sonra ise elektrokonvülsif tedaviye ilişkin görüşlerin belirlenmesi sağlanmıştır. Çalışmada öncelikli olarak madde bağımlısı bireyler hakkında bilgi sahibi olunmuş ve birden fazla madde kullanan bireylerin olduğu tespit edilmiştir. Madde bağımlısı hasta yakınlarının %48'inin elektrokonvülsif tedavi ile ilgili bilgi sahibi olduğu, bilgileri almada ise %64'ünün sağlık kuruluşlarından yararlandığı belirlenmiş ve bu tedavi şeklinin uygulanması sırasında %34'ünün çok fazla tedirgin olduğu belirlenmiştir. Tedavinin kalıcılığına ilişkin görüşlerde ise %66'ının tedavinin kalıcı olarak değerlendirdiği, hafızada herhangi bir kaybın ise %79'una göre meydana gelmediği belirlenmiştir. Elektrokonvülsif tedavinin kullanılmasına ilişkin bakış açısı ise %62'sinin olumlu düzeyde olduğunu, tedaviye yardımcı olması durumunun ise %59'unun az yarar gördüğü ifade edilmiştir. Değerlendirme yapıldığında, hasta yakınlarının elektrokonvülsif tedaviye ilişkin olumsuz görüşlerinin değiştirilmesinde sağlık personellerine, toplumsal bilince ve kitle iletişim araçlarına sorumluluk düşmektedir. Özellikle de hem kitle iletişim araçlarına hem de sağlık alanında önemli bir çerçeve olan bu hususların yerine getirilmesi, bu tedavinin uygulanması gereken hastalarda öncül bir niteliğin oluşturulabilmesine gereklilik arz ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Electroconvulsive therapy is an effective method for the treatment of problems related to mental illnesses. On the other hand, the application of this treatment can also be used for the purpose of ending disturbances such as substance dependence. Within the scope of the study, patients were exposed to drug addiction problems and the patients who had electroconvulsive treatment were asked to ask their relatives and demographic characteristics were learned first and then opinions about electroconvulsive treatment were provided. In the study, it was determined that primarily the subjects were informed about drug addicted individuals and that they were individuals who used more than one substance. It has been determined that 48% of drug-addicted relatives have knowledge of electroconvulsive therapy and 64% of them have benefited from health facilities, and 34% of them are very disturbed during the application of this treatment. In the opinions regarding the permanency of the treatment, 66% of the patients cared for the treatment permanently and any loss in memory was 79%. In terms of using electroconvulsive therapy, it was stated that 62% of the patients had a positive level and 59% of the cases that they were assisted by the treatment were found to be inadequate. When assessed, the responsibility of the patient's well-being, social awareness, and mass media is reduced when the patients 'relatives' negative opinions regarding electroconvulsive treatment are changed. In particular, it has been determined that the fulfillment of these issues, which are an important framework in both the mass media and the health field, necessitates the establishment of a pioneer character in the patients to whom this treatment should be applied.