Obezite olan ve olmayan bireylerde benlik saygısı ve bağlanma biçimi
Self-esteem and attacthment types in individuals with and without obesity
- Tez No: 460718
- Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: BKİ (Beden Kitle İndeksi), obezite, benlik saygısı, bağlanma, bağlanma stilleri, erişkin bağlanma biçimi, BMI (Body Mass Index), obesity, self esteem, attachment, attachment types, adult attachment style
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Geçmişten günümüze beden ve de ruh sağlığında bir bütünlüğün söz konusu olduğu ve bedensel rahatsızlıkların ruhsal durumumuzu, ruhsal durumumuzun ise beden sağlığımızı etkilediği herkes tarafından bilinmektedir. İnsanı, çocukluktan yetişkinliğe uzanan süreçte psikososyal açıdan şekillendiren unsurlar içinde büyüdüğü aile yapısı ve içinde yetiştiği sosyal çevre bulunmaktadır. Bu unsurlar aynı zamanda kişinin benlik saygısını ve bağlanma ilişkilerini de etkilemektedir. Bu çalışmada obezite olan ve olmayan bireylerde, obezitenin benlik saygısı ve bağlanma biçimi ile olan ilişkisini incelemek amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi SPSS (20. versiyon) kullanılarak gerçekleştirilmiş ve bağımsız T Test ve Pearson Korelasyon'u olmak üzere iki tip analiz çeşidi uygulanmıştır. Çalışmaya 200 kişi dahil edilmiştir. Bu kişilerden 100 kişi (%50) obezite olan ve 100 kişi (%50) normal kilo sınırında olan bireyler seçilip aralarında 50 (%50) kadın 50 (%50) erkek olmak üzere eşit şekilde 4 gruba ayrılmışlardır. Çalışmaya dahil edilen obez bireyler 3 farklı zayıflama merkezinden (diyetisyen, spor salonu ve güzellik merkezi) rastgele seçilmiştir. Tüm katılımcıların yaş ortalaması 31.89, (SD=9.55) olmakla birlikte, erkeklerin 30.10 (SD=8.77), kadınların ise 32.78 (SD=10.23) olarak görülmektedir. Bu araştırmada obez kişilerin benlik saygısı obez olmayan kişilere oranla anlamlı düzeyde düşük olarak bulgulanmıştır, (t (198)= -2.287, p= .023.). Ayrıca obez olan kişiler ile obez olmayanlar arasında güvenli bağlanma biçiminde (t (198)= -9.258, p= .000.) , kaçıngan bağlanma biçiminde (t (198)= -5.942, p= .000) ve kaygılı-ikircikli bağlanma biçiminde (t (198)= 10.708, p= .000.) anlamlı farklılıklar bulunmuştur; obez olan bireylerin obez olmayanlara kıyasla daha fazla güvensiz bağlanma biçimlerine sahip oldukları veya buna eğilimli oldukları görülmektedir. Yaş ve cinsiyet açısından, benlik saygısı (cinsiyet; t (198) = -.926, p = .356, yaş; t (198) = -.027, p < .01.) ve bağlanma biçimlerinin (cinsiyete göre, kaygılı-ikircikli; t (198) = -1.951, p = .52., kaçıngan; , t (198) = -.088, p = 930 ve güvenli bağlanma; t (198) = -.535, p = .593) obezite ile ilişkisi değerlendirildiğinde ise anlamlı bir fark saptanmamıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, yurt içi ve yurt dışında yapılan çalışmalar ve kuramsal yaklaşımlar temelinde tartışılmıştır. Bu çalışmadan elde edilmiş olan bulguların obezite olan bireylerin benlik saygılarının yükseltilmesi ve bağlanma biçimlerinin düzenlenmesi konusunda literatüre katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The human being has family structure and social environment which she/he has grown up in, from childhood to adulthood, in psychosocial aspects. These factors also affect the person's self-esteem and attachment relationships. In this study, it was aimed to investigate the relationship of obesity with self-esteem and attachment style in obese and non-obese individuals. Rosenberg Self-Esteem Scale and Adult Attachment Scale were used as data collection tools in the study. Statistical analysis of the data was performed using SPSS (version 20) and two types of analysis were applied, independent T test and Pearson correlation. 200 people were included in the study. 100 individuals (50%) were divided into 4 groups with 50 (50%) female and 50 (50%) male with 100 (50%) normal weight limit among them. Obes who were included in the study were randomly selected from 3 different weight loss centers (dietician, gym and beauty center). All participants had a mean age of 31.89 (SD = 9.55), 30.10 (SD = 8.77) and 32.78 (SD = 10.23) for males and females, respectively. In this study, the self-esteem of obese individuals was found to be significantly lower than that of non-obese individuals (t (198) = -2.287, p = .023). In addition, in the form of safe attachment between obese and non-obese individuals (t (198) = -9.258, p = .000.), Avoidant attachment style (t (198) = -5.942, p = .000) and anxious- (T (198) = 10.708, p = .000). It is seen that individuals with obes are more likely to have or are more likely to have more insecure attachment styles than those without obesity. According to age and gender, self-esteem (sex, t (198) = -.926, p = .356, age; t (198) = -027, p < T (198) = -1.951, p = .52, evasive; t (198) = -088, p = 930 and secure attachment; t (198) = -.535, p = .593) obesity There was no significant difference between the two groups. The results obtained from the research have been discussed on the basis of the theoretical approaches and studies carried out at home and abroad. Findings from this study are expected to contribute to the literature on improving the self esteem of obese individuals and regulating their attachment patterns.