Psikolojik danışmanlık merkezlerine başvuran bireylerdeki aleksitimi ile yeme tutum, benlik saygısı ve öfke arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between self-esteem, anger and eating attitude with alexithymia in people who consult to the psychological counceling center
- Tez No: 460732
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜNÜBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Alexithymia, Eating Attitude, Self-Esteem, Anger
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada; psikolojik danışmanlık merkezlerine başvuran bireylerdeki aleksitimi ile yeme tutumu, benlik saygısı ve öfke arasındaki ilişkinin incelemesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi, İstanbul'da yaşayan, psikolojik danışmanlık merkezine başvuran ve rastlantısal olarak seçilen 100 kadın danışan ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında verilerin analizi SPSS 15.00 Windows programı kullanılmıştır. Yapılan araştırmada; Onam Formu, Demografik Veri Formu, Sürekli Öfke ve Öfke İfade Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Toronto Aleksitimi Ölçeği ve Yeme Tutum Testi ölçekleri veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Bu çalışmada, psikolojik danışmanlık merkezlerine başvuran kadınların sosyodemografik özellikleri, aleksitimi, yeme tutumu, benlik saygısı ve öfke arasındaki ilişkinin incelenmiştir. Bu doğrultuda araştırmanın bulgularımızın sonuçları hipotezlerimizi desteklemektedir. Aleksitiminin yeme tutumu ile ilişkisine bakıldığında; duygularını tanımada ve duygularını ifade etmede zorluk alt boyutlarının yeme tutumu ile arasında aynı yönde anlamlı bir ilişki; dışa vuruk düşünce ile de aynı yönde zayıf bir ilişki olduğu görüldü. Aleksitiminin benlik saygısı ile ilişkisine bakıldığında; aleksitiminin alt ölçeklerinden duyguları duygularını tanımada zorluk, duygularını ifade etmede zorluk ve dışa vuruk düşüncenin benlik saygısı alt ölçekleri arasında aynı yönde anlamlı bir ilişki olduğu gözlenmiştir. Aleksitiminin öfke ile olan ilişkisine bakıldığında; dışa vurulan öfke ve sürekli öfke ile duygularını tanımada zorluk pozitif yönde ilişkili olduğu görülmektedir. Duygularını ifade etmede zorluk ile dışa vurulan öfke ve sürekli öfke arasında pozitif yönde bir ilişki saptanmıştır. Uygulanan korelasyon analizlerinde bağımsız değişkenlerin birbirlerini de etkilediği görüldüğünden tekil etkisine bakabilmek için regresyon analizi yapılmıştır. Elde edilen bulgular tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Examining the relationship between self-esteem, anger and eating attitude with alexithymia in people who consult to the psychological counceling center The main purpose of this study is to examine self-esteem, anger and eating atittude with alexithymia in people who consult to the psychological counceling center. The sample of the study consist of 100 women who were located in İstanbul and applied to psychological consulting centers incidentally. Data obtained have been analysed statistically by using SPSS 15.00 Windows Packet Programme. Consent Form, Demographic Form, State-Trait Anger Expression Inventory, Rosenberg Self-Esteem Inventory, Toronto Alexithymia Scale and Eating Attitude Test have been used in order to collect the datas in this study. In this research, the realtionship between sociodemographic features, alexithymia, self-esteem, anger, eating atittude of people who consult to the psychological counceling center had been examined. In this direction; our findings of this research had supported our hypothesises. Regarding to the relationship between eating attitude and alexithymia, there is a positive relations between emotional recognition and emotional expression with eating atittude, also there was a weak realtion in the same direction with outrageous thought. Regarding to the relationship between alexithymia and self-esteem, there is a positive relations between sub dimensions of alexithymia scale such as emotional recognition, emotional expression and outrageous thought with self-esteem. Regarding to the relationship between alexithymia and anger, there is a positive relations between emotional recognition, trait anger and anger/out. Also we can say that, there is a positive relations between emotional expression and trait anger and anger/out. As a result of the applied correlations, the independent groups have affected each other so we try to analyze by regression analysis in order to see singular effects. The obtained data have been discussed.