Geçmiş intihar girişimi olan ve olmayan bipolar bozukluk tanılı hastalarda dürtüsellik ve obsesif belirtiler
Impulsi̇vi̇ty and obsessi̇ve symptoms i̇n bi̇polar di̇sorder di̇gnosed pati̇endts wi̇th and wi̇thout previ̇ous sui̇ci̇de attempt
- Tez No: 460733
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRİM SUNGU TALU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bipolar, Dürtüsellik, intihar, obsesyon, bipolar, impulsivity, suicide, obsession
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu araştırmada geçmiş dönemde intihar girişimi olan olmayan bipolar bozukluk tanısı almış insanların dürtüsellik ve obsesyon ilişkisinin etkenlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın hasta grubunu NP İstanbul Hastanesi'nde yatmakta ve ayaktan tedavi olan 31 katılımcı oluşturmaktadır. Tüm katılımcıları barratt dürtüsellik ölçeği ve maudsley obsesyon ölçeği uygulatılarak araştırılmıştır. Kadın hastaların intihar girişiminin erkek hastalara oranla daha fazla olduğu bulunmuştur. İntihar girişimi olan bipolar bozukluk tanısı alan hastalarının MOK kontrol alt ölçeğinden aldıkları puanlar ile Barratt dikkat eksikliği dürtüselliği alt ölçeğinden aldıkları puanlar arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Yaş oranı arttıkça intihar girişimi de artmakla beraber anlamlı bir fark bulunmamıştır. Medeni hal, eğitim durumu ile intihar girişiminde anlamlı bir fark bulunmamıştır. İntihar girişimi olan ve olmayan bipolar bozukluk hastalarının Maudsley Obsesif Belirtiler Ölçeği ve alt ölçeklerinden aldıkları ortalama puanlar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. İntihar girişimi olan ve olmayan bipolar bozukluk hastalarının Barratt Dürtüsellik Ölçeği ve alt ölçeklerinden aldıkları ortalama puanlar arasında anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to investigate relationship between impulsive behavior and obsessive symptom among suicidal and non-suicidal bipolar mood disordered patients. Participants of the research were consisted of 31in-patients and outpatients of NP Istanbul Hospital. Participants were answered Barratt Impulsivity Scale and Maudsley Obsessive Symptom Scale. Data collected from participants showed that female patients' suicidal attempts are significantly higher than male patients. Suicidal patients' scores from MOK control subscale and Barratt attention deficit impulsivity subscale were significantly and positively correlated. There was also significant correlation between age and suicidal attempts but there were no significant suicidal attempt difference between age groups. There was no significant difference between mean scores of Barratt Impulsivity Scale and Maudsley Obsessive Symptom Scale according to marital status, education and suicidal and non-suicidal patients.