Nikotin bağımlılığının mizaç ve duygudurum ile ilişkisi kadın ve erkek cinsiyette birbirinden farklı mıdır?
Does the relationship of tabagisme with temperament and mood differ from male and female gender?
- Tez No: 460746
- Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: nikotin bağımlılığı, depresyon, cinsiyet, sigara, tabagisme, depression, gender, smoking, temperament, mood
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırma, nikotin bağımlılığının mizaç ve duygudurum ile ilişkisinin kadın ve erkek cinsiyetteki farklarını karşılaştırmak amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada mizaç ölçümleri için Temps-A mizaç ölçeği, duygudurum ölçümleri için Beck depresyon ölçeği, kişisel bilgiler içinse sosyodemografik form kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 18-60 yaş arası psikiyatrik tanı almamış olan 200 (100 kadın ve 100 erkek) gönüllü katılımcı oluşturmuştur. Katılımcılar kadın ve erkek olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ölçekler normal dağılım göstermediği için istatistik değerlendirmelerde nonparametrik testler kullanılmıştır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı Mann-Whitney U testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularına göre; bireylerin cinsiyetlerine göre içtikleri sigara miktarları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Erkekler kadınlara oranla daha fazla sigara tüketmektedirler. Bireylerin cinsiyetlerine göre depresyon ölçeğinin puanları arasında anlamlı fark vardır. Kadınların erkeklere oranla depresyon düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Yine yapılan mizaç ölçeğine göre kadınların erkeklere oranla depresif mizaç, siklotimik mizaç, anksiyöz mizaç ve mizaç (toplam skor) düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to comprare the difference between genders about the relationship of tabagisme with temperament and mood. In this study, the Temps-A has been used to measure variations in temperament and the Beck Depression Inventory (BDI) has been used to measure characteristic attitudes and symptoms of depression. The sociodemographic form has been used to collect personal information in this study. The sample of the study consists of 200 volunteer participants (100 women and 100 men) who had not been diagnosed with a psychiatric diagnosis between the ages of 18-60. Participants are divided into two groups by gender. The SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 21.0 programme has been used to verify the data's. Since the scales do not show normal distribution, nonparametric tests are used in statistical evaluations. The Mann-Whitney U Test has been used to compare the difference between two parameters of groups and the Kruskal Wallis H Test has been used to compare if there is more than two parameters groups.According to the findings of the study; the difference between the amounts of cigarette consumption of the genders has been found meaningful. Men consume more cigarettes than women. There is a significant difference between the scores of the depression scale in the case of genders. Women have been found to have higher levels of depression than men. According to temperament scale, it has been seen that depressive temperament, cyclothymic temperament, anxious temperament and temperament (total score) levels are also higher in women than in males.