Beliren yetişkinlik dönemi ve yetişkinlik döneminin romantik ilişki yaşantıları, inançları ile cinsel tutum ve yaşantıları açısından karşılaştırılması
Comparison between emerging adulthood and adulthood periods in terms of romantic relationship experiences, relationship beliefs and sexual behaviours
- Tez No: 460745
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM YAVUZ GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Beliren Yetişkinlik, Yetişkinlik, İlişkisel Belirsizlik, İlişki Doyumu, İlişki İnançları, Romantik İlişki, Emerging Adulthood, Adulthood, Relational Uncertainty, Relationship Satisfaction, Relationship Beliefs, Romantic Relationship
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma; beliren yetişkinler ile yetişkin bireylerin romantik ilişki yaşantıları ve inançları ile cinsel tutum, yaşantıları açısından karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini, devam eden romantik ilişkisi olan 100 beliren yetişkin ve 100 yetişkin birey olmak üzere toplam 200 birey oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi seçkisiz örnekleme yöntemiyle belirlenmiştir. Katılımcılara, araştırmacı tarafından hazırlanan“Kişisel Bilgi Formu”ve“İlişkisel Belirsizlik Ölçeği”,“İlişki İstikrarı Alt Ölçeği Olan İlişki Doyumu Ölçeği”,“İlişki İnançları Ölçeği”ve“Hendrick Cinsel Tutum Ölçeği”uygulanmıştır. Verilerin çözümü ve yorumu için niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farkı Bağımsız Örneklem T testi yapılmıştır. Bireylerin yetişkinlik boyutları ile sosyodemografik özellikleri arasındaki ilişki ki-kare ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda, yetişkin bireylerin ilişki sürelerinin, beliren yetişkinlerden uzun olduğu bulunmuştur. Beliren yetişkinlerin ilişki tanımları flört olurken, yetişkin bireylerin söz/nişan olduğu bulunmuştur. Beliren yetişkinler ailesi ve arkadaşları ile yaşarken yetişkin bireylerin çoğunluğunun yalnız yaşadığı bulunmuştur. Beliren yetişkinler partnerlerini seçerken aşk'a ve cinselliğe, yetişkin bireylerin ise partnerlerin kişilik özelliklerine, güvene ve ortak ilgi alanına daha fazla dikkat ettikleri bulunmuştur. Beliren yetişkinlerin partnerleri ile yetişkin bireylerden daha sık çatıştıkları bulunmuştur. Beliren yetişkinlerin, hissedilen duygularla, düşüncelerdeki farklılıklarla ve gelecekle ilgili konularda, yetişkin bireylerden daha çok çatışma yaşadıkları bulunmuştur. Beliren yetişkinlerin, benliğe yönelik belirsizlik, partnere yönelik belirsizlik, ilişkiye yönelik belirsizlik ve toplam ilişkisel belirsizlik düzeylerinin yetişkin bireylerden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Yetişkin bireylerin, ilişki doyumu ve ilişki inançları düzeylerinin beliren yetişkinlerden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Yetişkin bireylerin cinsel tutum ölçeğindeki onaylayıcılık düzeyleri, beliren yetişkinlerden daha yüksek olduğu saptanırken, beliren yetişkinlerin cinsel tutum ölçeğindeki doğum kontrolü düzeylerinin yetişkin bireylerden daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims at comparing emerging adulthood and adulthood periods in terms of romantic relationship experiences, relationship beliefs and sexual attitudes. Sample groups include 200 individuals, with 100 emerging adults and 100 adults with an ongoing relationship. The sample of the research have been specified with random sampling method. During the study, participants have been subjected to“Personal Data Form”which have been prepared by the researcher and“Relational Uncertainty Scale”,“Relationship Satisfaction Scale as a Subscale of Relationship Stability”,“Relationship Beliefs Scale”and“Hendrick Sexual Attitudes Scale”. Independent Group T Test has been implemented for the solution and interpretation of the data, in terms of comparing the data quantitatively. The relationship between the dimensions of Adulthood and sociodemographic attributes of the individuals have been tested by chi-square test. The results show that relationship span is much longer in adults than in emerging adults. While“flirt”is the definition for the relationship among the emerging adults,“engagement”is the description of relationship among the others. Moreover, emerging adults live with their parents. However, adults live alone. It has been revealed that emerging adults pay attention to love and sexuality while adults tend to focus on personality, trust and common interests while choosing partner. According to the study, emerging adults have more conflicts on a number of issues, such as emotions, different opinions and future plans, than adults. In addition, levels of self, partner and relationship uncertainty is higher among the emerging adults than adults. Besides, levels of relationship satisfaction and relationship beliefs are higher on adults than emerging adults. Apart from that, levels of permissiveness on sexual attitude scale are higher on adults than emerging adults. It has been also determined that birth control levels are much higher on emerging adults than adults.