Sigara içen ve içmeyen bireylerde yaşam doyumu ve benlik saygısı düzeylerinin incelenmesi
  1. Tez No: 460759
  2. Yazar: EBRU YILDIRIM ORHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara bağımlılığı, yaşam doyumu, benlik saygısı, sigara içen ve içmeyen bireyler, Cigarette addiction, Life satisfaction, Self-esteem, Smokers and non smokers
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Çağımızın en büyük toplumsal problemlerden biri olan sigara kullanımı her geçen gün giderek yaygınlaşmaktadır. Sigara kullanımı, insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle tüm dünyada ve Türkiye'de önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. İnsanların günlük ihtiyaçları arasına giren sigaraya günümüzde kolayca ulaşılabilmektedir. Sigara bağımlılığı çok hızlı bir şekilde gelişen ve uzun süre devam eden bir bağımlılık çeşididir. Sigara içen ve içmeyen bireylerde yaşam doyumu ve benlik saygısı düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılan araştırmamızın hipotezi; sigara içmeyen bireylerin yaşam doyumlarının ve benlik saygısı düzeylerinin daha çok olduğu yönündedir. Araştırmamızın örneklemini, Özel Avrasya Medi-Tech Hastanesinde çalışmakta olan 75'i sigara içen, 75'i sigara içmeyen toplam 150 kişilik bir örneklem grubunun alınmasıyla ve gönüllük esasına dayalı olarak yapılmış ve Üsküdar Üniversitesi Etik Kurulunca onaylanmıştır. Literatür çerçevesinde, Türkiye'de sigara içen ve içmeyen bireylerde yaşam doyumu ve benlik saygısı düzeylerinin incelenmesini ele alan araştırmaların kısıtlı olması göz önünde bulundurulduğunda; araştırmamız, Türkiye'de sigara bağımlılığı alanının gelişimi yönünden sigara içen ve içmeyen bireylerde yaşam doyumu ve benlik saygısı düzeylerinin incelenmesini değerlendiren çalışma olması açısından önem arz etmektedir. Araştırmamıza gönüllü olarak katılan bireyler ile gruplar halinde görüşülerek araştırma konusunda bilgilendirildikten sonra araştırmada veri toplamak amacıyla katılımcılara Sosyodemografik Bilgi Formu, Yaşam Doyum Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeğinin alt ölçeği, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 21,0 ( Statistical Package for the Social Sciences) istatistik programıyla incelenmiştir. Sonuçlara bakıldığında sigara içen ve içmeyen bireylerde yaşam doyumu ve benlik saygısı düzeyleri arasında anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
One of the biggest social problems of our age, smoking has become more and more widespread every other day. Smoking has become a major problem because of the negative affects on people's health through the world and Turkey. Cigarette which has become a daily necessity is easily accesible. Cigarette addiction is a type that increase quickly and lasts a long time. The hypothesis of our research about analyzing the life satisfaction and self-esteem levels on individuals who smoke or don't smoke; people who don't smoke have a higher level of life satisfaction and self-esteem. The sample survey of our research has been carried out on 75 smokers and 75 non smokers working in Private Avrasya Medi-Tech Hospital on voluntary basis. Our reasearch has been approved by the Ethical Committee of Üsküdar University. Within the scope of literature, when it is taken into consideration that a research which handles the levels of life satisfaction and self-esteem on smokers and non smokers in Turkey is very rare; Our research has become very important for the reason that it is a reasearch that deals with the levels of life satisfaction and self-esteem on smokers and non smokers in Turkey. Following the interviewing and informing the individuals and groups who have attended our reasearch voluntarily about the research subject, in order to compile data, sociodemographic verse form, life satisfaction scale, subscale of Rosenborg self-esteem scale, Fagerstrom test for nicotine dependence have been applied to the participants by the researcher. Obtained data analysis is examined with the 22th statistical program SPSS(Statistical Package for the Social Sciences) In examining the results it is seen that there is no significant difference between the levels of life satisfaction and self-esteem on the smokers and non smokers. Obtained data has been discussed in accordance with the literature and proposals have beenmade about the future studies.