Evli çiftlerde zihin kurami ölçek değerlerinin, evlilik doyumu ve eş desteğine olan etkisinin i̇ncelenmesi
Examing the impact of the theory of mind sample value marital satisfaction and spausal suuport of married couples
- Tez No: 460758
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜNÜBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik doyumu, eş desteği, gözlerden zihin okuma, Marital satisfaction, spowal support, reading mind through eyes
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın temel amacı evli çiftlerde zihin kuramı ölçek değerlerinin, evlilik doyumu ve eş desteğine olan etkisini incelemek ve çıkan sonuçları literatür kapsamında tartışıp, literatüre katkıda bulunmaktır. Araştırmanın örneklemi 75 evli çift oluşturmaktadır. Toplam 150 kişi örneklemi oluşturmaktadır Araştırmada Sosyodemografik Form, Gözlerden Zihin Okuma Ölçeği, Evlilik Yaşamı Ölçeği ve Eş Destek Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın modelini betimsel yöntem oluşturmaktadır. Araştırma verilerini SPSS 16.00 programı kullanılmıştır. Yapılan normallik testi sonucuna göre verilerin normal dağılım gösterdiği tespit edilmiş olup, Parametrik Testler uygulanmıştır. Ayrıca ölçek yapıları içinde faktör analizi yapılmıştır. Araştırmanın hipotezlerinin istatistiksel sonucuna ulaşmak içinse korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda evlilik doyumu ile eş desteği arasında negatif yönde, düşük düzeyde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Evlilik doyumu ile zihin kuramının ilişkisini belirlemek üzere yapılan regresyon analizi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Eş desteği ile zihin kuramının ilişkisini belirlemek üzere yapılan regresyon analizi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpase of this research is to examine the impact of the theory of mind sample values in married couples on marital satisfaction and spowal support; and by discussing the results as literature, to contribute to the literature. The sample of the research consist of 75 maried couples. In total 150 people generate the sample. In this research sociodemograaphic form, the scale of readind mind throupgh eyes, the scale of marriage life and the scale of spowal support were appliedf. The descriptive method forms the model of the research. SPSS 16.00 program was used in datum of research. According to the result of normality test, it was observed that datum sfow normal range; and parametric tests were appliedf. Furthermare, to get the statistical results of hypothesis of the researc, the correlation analysis was done. As a result of the research; a negatively lower down and meaningful relation was observed between marital satisfaction and spowal support. Regression analysis that is done to definethe relation of marital satisfaction and the theory of mind was not found statistically meaningful. Regression analysis that is done to define the relation of spowal support and the theory of mind was not found statistically meaningful.