5 faktör kişilik özellikleriyle bireycilik ve toplulukçuluk arasındaki ilişkinin incelenmesi: Dernek çalışma grupları üyeleri üzerinde bir araştırma
The study of correlation between 5 factor personality traits and individualism an collectivism: Research on association work groops members
  1. Tez No: 460761
  2. Yazar: BETÜL AYSU ACARTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET EMİN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Personality, Five Personality Traits, Individualism and Collectivsm
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Literatüre bakıldığı zaman ülkemizde ve dünyada kiĢilik özellikleri ile ilgili birçok araĢtırma yapılmıĢtır. Fakat çok önemli bir konu olan bireycilik ve toplulukçuluk üzerine ülkemizde oldukça az araĢtırma yapıldığı görülmektedir. Bu bağlamda bu çalıĢmada ölçeklerin hem alt boyutlarının birbirleriyle olan iliĢkisi hem de sosyodemografik değiĢkenler ile olan iliĢkisine bakılması amaçlanmıĢtır. AraĢtırmaya 36 kadın ve 35 erkek olmak üzere toplamda 71 kiĢi katılmıĢtır. Örneklemi Ġstanbul ODTÜ Mezunları Derneği çalıĢma grubu üyeleri (burs, edebiyat, fotoğrafçılık gibi) oluĢturmaktadır. Verilerin analizi için SPSS 20, ve MedcCalc Version 12.14.0 ve Excel 2010 kullanılmıĢtır. Kullanılan istatistiksel analiz yöntemleri olarak, non-parametik testlerden Mann Withney U ve Kruskal Wallis testleri, korelasyon analizi için ise Spearman testi uygulanmıĢtır. BeĢ faktör kiĢilik özellikleri ve bireyci ve toplulukçu değerler bağlamında örnekleme BeĢ Faktör KiĢilik Ölçeği (BFKÖ) ile Bireycilik ve Toplulukçuluk Ölçeği (INDCOL) uygulanmıĢtır. Demografik özelliklere göre sınıflandırılan katılımcıların BeĢ Faktör KiĢilik Ölçeğindeki Duygusal Dengesizlik alt boyut puanları karĢılaĢtırıldığında, kadınlarda tespit edilen puanların erkeklere göre istatistiksel olarak daha yüksek olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır. INDCOL ölçeğindeki alt boyutlar ile BFK ölçeğindeki bazı alt boyutlar arasında anlamlı farklılıklar ortaya çıĢmıĢtır. Bu da bulunan araĢtırmayı destekler niteliktedir. Yatay toplulukçu (grup amaçlarını ön planda tutan, eĢitliğe önem veren) bireylerin“uyumluluk (yardımsever, uzlaĢmacı)”kiĢilik özelliği taĢıyan bireyler olduğu saptanmıĢtır. Bununla birlikte dikey bireycilik (rekabete ve kazanmaya önem veren) özelliği gösteren bireyler de“uyumluluk”kiĢilik özelliği gösteren kiĢilerle negatif korelasyon içindedir. Aynı zamanda yatay bireycilik (bağımsızlık, özgülük) özelliği gösteren kiĢilerde“dıĢa dönüklük”ve“deneyime açıklık”kiĢilik özellikleri yüksek çıkmıĢtır. Öte yandan sosyodemografik değiĢkenler açısından sonuçlar beklenildiği gibi çıkmamıştır. Anahtar Kelime: KiĢilik, BeĢ Faktör KiĢilik Özellikleri, Bireycilik ve Toplulukçuluk
Özet (Çeviri)
When we look at the literature, there are a lot of research on personality traits in our country and in the world. But there are very few researches about a significant subject that is individualism and collectivism. In this context this study's purpose is to measure the correlation between the scales' dimensions and also the correlation between sociodemographic variables. 71 people; 36 women and 35 men, have participated in this research. The population of the study consists of working group members (scholarship, literature, photograpghy) in the Istanbul Middle East Technical University Alumni Association. SPSS 20, MedcCale Version 12.14.0 and Excel 2010 were used for variables analysis. Statistical analysis methods used are nonparametric tests of Mann Withney U and Kruskal Wallis and corelation analysis methods used are Sperman test. In the context of personality traits and individualism and collectivism, Five Personality Traits Scale and INDCOL (individualism and collectivism) Scale has been used for the sample. When Five Personality Traits Scale Neuroticism sub-dimension points of the participants categorized according to their demographic traits, it is concluded that women's measured points are statistically higher than men's. Some meaningful differences has emerged between the sub-dimensions of the INDCOL scale and the sub-dimensions of BFK scale. This is supportive of the research's conclusions. It has been determined that horizontal collective (one who cares for equality, gives goup's goals priority) persons carry“agreeableness (helpful, agreable)”personality trait. In addition to this fact, persons showing vertical individualism (cares for competition and winning) trait are in negative correlation with persons showng agreableness trait. At the same time“extraversion”and“openness to experience”traits has been high in persons shoowing horizontal individualism (independent, propriety) trait. On the other hand, results regarding sociodemographic variables have not been as expected.