Aile şirketlerinin kurumsallaşma düzeyi ile kurumsal kaynak planlaması (KKP) yazılımı kullanımı arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Rize bölgesi'nde bir uygulama
Investigation on the relationship between institutional level of family companies and the use of enterprise resource planning (ERP) software: An application in the Rize region
  1. Tez No: 460762
  2. Yazar: ERDAL DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLER YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsallaşma, Kurumsal Kaynak Planlaması, KKP
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Aile şirketleri ülke ekonomilerinin önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Günümüzde artan küresel rekabet karşısında varlıklarını sürdürmeyi amaçlayan aile şirketleri, yönetim yapılarını değiştirerek kurumsallaşma faaliyetleri yürütmekte, kurumsal imaj ve sektörde pazar avantajı elde etmeyi amaçlamaktadır. Aile şirketleri, kurumsallaşma çalışmalarında farklı yöntemler kullanabilmektedir. Bu yöntemlerden birisi de Kurumsal Kaynak Planlaması (KKP) sistemleridir ve KKP sistemleri yapı olarak bir yazılım paketidir. Bu yazılım paketleri, aile şirketlerinin tüm faaliyetlerini yürütmek için ihtiyaç duydukları yapıları ve verileri içerisinde bulundurmaktadır. Ortak veri tabanlarında tutulan veriler, KKP sisteminin fonksiyonel yapısıyla doğru ve güvenilir bilgilere sahip raporlar oluşturur. Kurumsallaşmanın gerekliliği olan sorumluluk, şeffaflık ve hesap verebilirliğin etkin olarak gerçekleştirilmesinde önemli rol oynayan bu raporlar doğrultusunda şirket yöneticileri daha doğru stratejik kararlar alabilmektedir. Bu çalışmada Rize Bölgesi'nde faaliyet gösteren aile şirketlerinin kurumsallaşma düzeyi ile KKP yazılımı kullanımı arasındaki ilişkinin araştırılmıştır. Araştırma sonucunda kurumsallaşma düzeyi ile KKP yazılımı arasında ilişki tespit edilmiştir. Aile şirketlerinin KKP yazılımı kullanımı ile kurumsallaşma faaliyetlerini daha etkin sürdürebilecekleri ve böylelikle pazar rekabetinde avantaj sağlayabilecekleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Family companies constitute a significant part of the country's economy. Family companies aiming to maintain their assets in the face of increasing global competition aim to carry out institutionalization activities by changing management structures and to obtain market advantage in corporate image and sector. Family companies can use different methods in institutionalization studies. One of these methods is to implement Enterprise Resource Planning (ERP) systems within the company. ERP systems are software packages in structure. These software packages contain all the things that family businesses need to carry out their activities. The data held in the common databases constitute the reports with accurate and reliable information with the functional structure of the ERP system. Corporate managers can make more accurate strategic decisions in the direction of these reports, which play an important role in ensuring the responsibility, transparency and accountability that is essential for institutionalization. In this study, the relationship between the level of institutionalization of family companies operating in the Rize region and the use of ERP software was investigated. As a result of the research, the relationship between the level of institutionalization and the use of ERP software has been determined. It has been revealed that family companies can continue their institutionalization activities more effectively with the use of ERP software and thus gain advantage in market competition. Keyword: Institutionalization, Enterprise Resource Planning, ERP.