Effects of illuminance levels of solid state lighting sources on visual comfort
Elektrikli ışıldayan aydınlatma kaynaklarının aydınlık düzeylerinin görsel konfora etkileri
  1. Tez No: 460828
  2. Yazar: AYŞE NİHAN AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İPEK MEMİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlık Düzeyleri, LED, OLED, Okuma Performansı, Görsel Konfor, Illuminance Levels, LED, OLED, Reading Performance, Visual Comfort
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İç mimaride mekanların aydınlatma sistemlerinin, mekanın işlevi, kullanıcının konforu ve ihtiyaçları göz önüne alınarak tasarlanması gerekmektedir. İçinde bulunduğumuz çevreyi görebilmek için, ışığın ve yansıdığı yüzeylerin yanı sıra, görsel konfor için yeterli düzeyde aydınlatmanın sağlanması gerekmektedir. Yeterli ve konforlu aydınlatma, verimli çalışmayı beraberinde getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, farklı aydınlık düzeylerinin kullanıcının görsel konforu ve performansı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu nedenle, Çankaya Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü'nden 80 gönüllü öğrencinin katılımıyla LED ve OLED aydınlatmalardan ve her biri için 3 farklı aydınlık düzeyinden oluşan 6 aydınlatma senaryosu tasarlanmıştır. 6 farklı kitap özeti okuyup anket sorularını değerlendirmeleri istenmiştir. Sonuçlar göstermektedir ki, 500 lux aydınlık düzeyi diğerlerine göre daha konforlu çıkmıştır. Bazı görsel konfor kriterlerinde, farklı aydınlık düzeyi konforlu bulunmuştır. OLED aydınlatma, LED aydınlatmaya göre bütün aydınlık düzeylerinde daha konforlu bulunmuştur. Ek olarak, 800 lux aydınlık düzeyinde kişiler daha yavaş okumuş; aydınlık düzeylerinin görsel konfora ve okuma performansı üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Lighting systems in interior architecture need to be designed according to the function of the space, user's comfort and needs. In order to see the environment, besides light and reflecting surfaces, desired lighting levels are required for visual comfort. Desired and comfortable lighting levels increase task efficiency. The aim of this study is to research the effects of illuminance levels on user's visual comfort and reading performance. Therefore, with the participation of eighty participants from the department of Interior Architecture of Çankaya University, six lighting scenarios were created with LED and OLED lighting sources that consisted of three different illuminance levels. A reading task was performed in each lighting scenario. The results indicated that the illuminance level of 500 lux was visually more comfortable than the other illuminance levels. Different illuminance levels were found to be more comfortable for different visual comfort criteria. OLED lighting was found visually more comfortable than LED lighting with respect to the visual comfort criteria. In addition, participants read slower under the illuminance level of 800 lux for each lighting source and it was concluded that illuminance levels effect user's visual comfort and reading performance.