Criteria for the selection of eco-friendly materials in interior architecture
İç mimarlıkta kullanılan çevre dostu malzemelerin seçim kriterleri
- Tez No: 460831
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. ÖZGE SÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Çevre Dostu Malzemeler, Yeşil Bina Malzemeleri, Çevreye Duyarlı Tasarım, Doğa Dostu Malzemeler için Sınıflandırma Sistemi, Eco-Friendly Materials, Green Building Materials, Environmentally Responsible Design, Classification System for Eco-Friendly Materials
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Başka disiplinlerde olduğu gibi, çevreye duyarlı veya sürdürülebilir tasarım, İç Mimarlık alanında da temel bir konu haline gelmiştir. Ancak, İç Mimarlık uygulamalarına sürdürülebilirliğin entegre edilmesi, özellikle çevre dostu malzemelerin seçilmesi bağlamında halen kısıtlıdır. Bu tez çalışması kapsamında, yapı sektöründe daha yüksek seviyede sürdürülebilirlik sağlayabilmek amacıyla İç Mimarlık alanında kullanılan çevre dostu malzemeler için bir sınıflandırma sistemi geliştirilmiştir. Bu çalışma aynı zamanda, LEED Yeşil Bina Sertifika Sisteminin ve literatürdeki çeşitli kaynakların analizi ile ortaya konan, doğa dostu malzemelerin seçilmesine ilişkin kılavuz ilkeleri de içermektedir. Belirlenen kriterler ve malzemeler için geliştirilen bu sınıflandırma sisteminden, daha temiz ve sağlıklı bir çevrenin sağlanabilmesi için faydalanılacaktır. Kılavuz ilkelerin kullanımı ile, doğal kaynakların aşırı tüketimi ve olası zararlı gaz salınımlarının azaltılması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
Environmentally responsible or sustainable design has become a fundamental issue in the field of Interior Architecture, as well as other disciplines. However, the implementation of sustainability in the practice of Interior Architecture is still limited, especially regarding the selection of eco–friendly materials. In this thesis, in order to achieve a higher level of sustainability in the construction industry, a classification system for the usage of eco-friendly materials in Interior Architecture was developed. The study also includes developed guidelines, derived from the analysis of LEED Green Building Rating System and various studies in literature, regarding choosing eco-friendly materials. The criteria set out and the developed classification system for materials will be benefitted for providing a cleaner and healthier environment. By the use of these guidelines, excessive consumption of natural resources, as well as possible harmful emissions are aimed to be reduced.