Türkiye'nin ilk motorlu aracı jeep willys'in tarihçesi ve hibrid versiyonunun dizaynı ve hesaplarının yapılması
Historical background of turkey's first motor vehicle jeep willys and the design and calculations of its hybrid model
- Tez No: 460998
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN SİMAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hibrid Araç, Willys Jeep, Biyodizel, Hybrid Vehicle, Jeep Willys, Biodiesel
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Otomobil ilk bulunduğu tarihten itibaren hayatın önemli unsurlarından biri haline gelmiştir. Tüm Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de de otomobiller konusunda çeşitli çalışmalar olmuştur. Bu çalışmalardan biri de Türkiye'de çeşitli alanlarda kullanılan Jeep Willys marka araçlara ait parçaların montajının ülkemizde gerçekleştirilmesidir. Bu jeepler uzun yıllar ülkemizde kullanımda kalmıştır. Bu tez çalışmasında Jeep Willys'in hibrid bir versiyonunun yapılabilmesi hedeflenerek çeşitli kabullerle hesaplamalar yapılmıştır. Yapılan hesaplamalar sonucunda böyle bir aracı hareket ettirebilecek güç belirlenmiştir. Bu gücü karşılayabilecek elektrik motoru, içten yanmalı motor ve akü seçimi yapılmıştır. Hibrid versiyonda yakıt ihtiyacının alternatif yakıtlardan olan biyodizel ile karşılanması hedeflenmiştir. Bunun için motorlar, akü ve biyodizel ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılmış, günümüzdeki hibrid otomobil örneklerinden yola çıkarak, yeni bir hibrid Jeep Willys'in yapımının gerçekleştirilebileceği açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the date of their invention, automobiles have been the basic tools of life. As in all over the world, there have been several kinds of research and operations in the field of automobiles in Turkey. One of these studies is on montaging the parts of Jeep Willys which is a vehicle that had been used in Turkey for some kinds of branches for many years. In our dissertation, essential calculations have been made with the aim of forming a hybrid model of Jeep Willys. In consequence of calculations, the power needed for moving such a car has been identified. The selection of electric engine, power supply and fuel-injection engine for fulfilling this power has been made. It has been targeted to provide needed fuel from biodiesel fuel which is an alternative option for hybrid model. For this purpose, some research has been made on power supplies, engines and biodiesel fuel and on the basis of current hybrid models, we have attempted to explain that a new hybrid Jeep Willys can be composed.