Klomipramin ve kloropiramin'in kanserli hücre hatları üzerindeki apoptotik etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of apoptotic effects on cancer cell lines clomipramine and chloropyramine
  1. Tez No: 461089
  2. Yazar: BAHAR DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN AKALIN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Klomipramin, Kloropiramin, A549, PANC-1, Apoptoz, Clomipramine, chloropyramine, A549, PANC-1, apoptosis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Kanser son yıllarda hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde insidansı ve mortalitesi hızla artan bir hastalık olması nedeni ile bilim dünyasının çok dikkatini çekmiş ve tedavisi için üzerinde çok araştırma yapılan ve çeşitli yöntemler denenen bir hastalık türü haline gelmiştir. Günümüzde kanser, gelişmiş ülkelerde kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm nedeni olarak gösterilmektedir. Bu tez çalışması kapsamında, bir antidepresan türevi olan Klomipramin Hidroklorür, antihistaminik türevi olan Kloropiramin Hidroklorür'ün ve pozitif konrtrol olarak kullanılan bir kemoterapötik ajan olan Sisplatin'in akciğer karsinom hücre hattı (A549) ve pankreas kanseri hücre hattı (PANC-1) üzerindeki sitotoksik ve apoptotik etkileri araştırılmıştır. Maddelerin sitotoksik analizleri MTT (3-(4,5-dimethylthiazol-2)-2,5-diphenyl tetrazolium bromide) yöntemi her iki hücre tipi içinde yapılmıştır. Daha sonra Gerçek Zamanlı Hücre Analiz Sisteminde (RTCA MP) antiproliferatif etkiler araştırılmış ve 24, 48 saatlik IC50/2 ve IC50 değerleri belirlenmiştir. Klomipramin ve Kloropiramin'in A549 ve PANC-1 hücreleri üzerindeki apoptotik etkileri Akım Sitometri cihazında ve morfolojik görüntüleme yöntemleri ile detaylı bir şekilde araştırılmıştır. Maddelerin 24 ve 48 saatlik apoptotik etkileri A549 ve PANC-1 hücrelerinde Annexin V/ PI, kaspaz 3 aktivasyonu ve mitokondriyal membran depolarizasyonu (JC-1) yöntemleri ile Akım Sitometri cihazında belirlenmiştir. Hücrelerin morfolojik değişimleri Konfokal Mikroskobu ve Geçirimli Elektron Mikroskobu kullanarak görüntülenmiştir. Çalışmanın sonucunda, Klomipramin ve Kloropiramin'in A549 ve PANC-1 hücreleri üzerinde apoptotik etkiye sahip olabilecekleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cancer has attracted the attention of the scientific world due to the fact that in recent years the incidence and mortality rates rapidly increased both in our country and in other countries and it has become a kind of disease which is being investigated for the treatment and tried various methods. Today, cancer is the second leading cause of death after cardiovascular diseases in developed countries. Within the scope of this thesis study, apoptotic and cytotoxic effects of an antidepressant derivative Clomipramine Hydrochloride, an antihistaminic derivative Chloropyrimine Hydrochloride and as a positive control, chemoterapeutik agent anticancer drug Cisplatin were investigated on lung carcinoma cell line (A549) and pancreas cancer cell line (PANC-1). Cytotoxic analyzes of the substances, MTT (3-(4,5-dimethylthiazol-2)-2,5-diphenyl tetrazolium bromide) method, performed on both cell types. Furthermore, antiproliferative effects were investigated in Real Time Cell Analysis System (RTCA MP) and IC50/2 and IC50 values for 24 and 48 hours were determined. Apoptotic effects of Clomipramine Hydrochloride and Chloropyrimine Hydrochloride on A549 and PANC-1 cells researched in detail by using Flow Cytometer and morphological imaging methods. The 24 and 48 hour apoptotic effects of the substances were determined in A549 and PANC-1 cells on the Flow Cytometer using Annexin V / PI, caspase 3 activation, and mitochondrial membrane depolarization (JC-1) methods. Morphological changes of cells were visualized using Confocal Microscopy and Transmission Electron Microscopy. As a result of the study, Clomipramine and Chloropyrimine have reached the conclusion that they may have apoptotic effects on the A549 and PANC-1 cells.