Solunum sistemi enfeksiyonlarına neden olan bakteriyel etkenler ve antibiyotik hassasiyetlerinin belirlenmesi
Determination of antibiotic suspectibility and bacterial pathogens that cause respiratory infections
  1. Tez No: 461141
  2. Yazar: YUSUF GÖZET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AKGÜN YAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiotic resistance, antibiotic susceptibility, respiratory tract
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi Merkez Laboratuvarına çeşitli kliniklerden gönderilen 1076 solunum yolu örneğinden izole edilen 388'in de anlamlı (≥10.000 cfu/ml) üreme gerçekleşen suşların identifikasyon ve direnç durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu suşların 331'i Trakeal aspirasyon (TA) ve 57'si Bronkoalveolar lavaj'dan (BAL) izole edilmiştir. Örnekler COS (Kanlı agar), MacConkey agar, PVX (çikolata agar) ve HAE2 (Haemophilus Chocolate agar 2) ekimi yapıldı ve bakterilerin identifikasyonu ve antibiyogramı Vitek 2 Otomatize Sistem de değerlendirildi. H.influenza suşlarının antibiyotik duyarlılıkları EUCAST kriterlerine uygun olarak disk difüzyon yönteminde değerlendirildi. Solunum sistemi enfeksiyonlarından en çok izole edilen bakteriler A.baumannii, P.aeruginosa, K.pneumoniae, H.influenzae şeklindeydi. TA'da en sık üreyen bakteriler A.baumannii (%34,47), P.aeruginosa (%16,62) ve K.pneumoniae (%9,97) şeklindedir. BAL da en sık üreyen bakteriler ise H.influenzae (%35,09), A.baumannii (%17,54) ve K.pneumoniae (%10,53) şeklindedir. H.influenzae'nın serotiplendirme sonucunda %70,58'i Tip b, %29,42'si ise tib b dışındaki diğer serotipler (a,c,d,e ve f) olarak saptanmıştır. H.influenzae izolatlarında en yüksek direnç Ampisilin de (%87,10) görülmüştür. H.influenzae suşlarının tamamı (%100) Siprofloksasin, Levofloksasin'e hassas olarak tespit edilmiştir. K.pneumonıae izolatlarının tamamı (%100) Ampisilin'e dirençli olarak tespit edilmiştir. Kolistin (%82,05) en etkili antibiyotik olarak saptanmıştır. P.aerugınosa izolatlarının tamamı (%100) Tetrasiklin, Tigesiklin ve Trimetoprim/Sulfametoksazol'e dirençli olarak tespit edilmiştir. Suşların tamamı (%100) Kolistine hassas olarak bulunmuştur. A.baumanii suşların tamamı (%100) Piperasilin, Piperasillin/Tazobaktam, Seftazidim, Sefepim, İmipenem ve Meropenem dirençli bulunmuştur. En yüksek hassasiyet Kolistinde (%100) görülmüştür. S.aureus izolatlarında tamamı (%100) Rifampisin'e dirençli olarak bulunmuştur. Suşların tamamı (%100) Linezolid, Trimetoprim/Sulfametoksazol, Fusidik Asit, Teikoplanin, Tigesiklin, Vankomisin'e hassas olarak saptanmıştır. S. pneumoniae da penisilin direnci ise %42,86 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It was aimed to determine the identification and resistance status of 388 strains which were isolated from 1076 respiratory tract samples sent from various clinics to the Central Laboratory of Çukurova University Balcalı Hospital and which produced significant (≥10,000 cfu/ml). 331 of these strains were isolated from tracheal aspiration (TA) and 57 from Bronchoalveolar lavage (BAL). Samples were planted on COS (bloody agar), MacConkey agar, PVX (chocolate agar) and HAE2 (Haemophilus Chocolate agar 2) and the identification and antibiogram of the bacteria were evaluated in Vitek 2 Automated System. Antibiotic susceptibilities of H. influenza strains were evaluated in accordance with EUCAST criteria by disk diffusion method. The most isolated bacteria from respiratory system infections were A. baumannii, P. aeruginosa, K. pneumoniae, H. influenzae. The most frequent bacterial species in TA were A.baumannii (34.47%), P. aeruginosa (16.62%) and K.pneumoniae (9.97%). The most common bacterial species in BAL is H.influenzae (35,09%), A.baumannii (17,54%) and K.pneumoniae (10,53%). Resaults of identified H. influenzae serotypes 70.58% were Type b and 29.42% of serotypes as other serotypes (a, c, d, e and f). The highest resistance to H. influenzae isolates was also seen in Ampicillin (87,10%). All H. influenzae strains (100%) were sensitively detected in Ciprofloxacin, Levofloxacin. All K. pneumoniae isolates (100%) were identified as resistant to Ampicillin. Colistin (82.05%) was the most effective antibiotic. All P. aeruginosa isolates (100%) were found to be resistant to Tetracycline, Tigecycline and Trimethoprim / Sulfamethoxazole. All of the strains (100%) were found to be sensitive to colistin. All A.baumanii strains (100%) were found resistant to Piperacillin, Piperacillin / Tazobactam, Ceftazidime, Cefepime, Imipenem and Meropenem. The highest sensitivity was seen in the Colistin (100%). All S. aureus isolates (100%) were found to be resistant to Rifampicin. All of the strains (100%) were sensitive to Linezolid, Trimetoprim / Sulfamethoxazole, Fusidic Acid, Teikoplanin, Tigecycline, Vancomycin. Penicillin resistance in S. pneumoniae was found 42.86%.