Hata türü etkileri analizi yöntemi ile bir asansörün yapıya tesis edilmesinde risk analiz çalışması
Risk analysis study on installation of an elevator by failure mode and effects analysis
- Tez No: 461186
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM ERDEM BOĞOÇLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: HTEA, asansörün yapıya tesisi, asansör montaj, FMEA, installation of elevator, elevator montage
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Günümüzde çok katlı yapılara duyulan ihtiyaç, asansörleri yapıların vazgeçilmez unsurlarından biri haline getirmiştir. Asansörlerin yapıya tesis edilmesi süreçlerinde gerçekleştirilen faaliyetler ve bu faaliyetlerin ihtiva ettiği tehlike ve riskler, yapılan çalışmada HTEA (Hata Türü Etkileri Analizi) yöntemi ile incelenmiştir. Bu yöntem ile öncelikle mevcut yada potansiyel hataları tanımlamak, analiz etmek ve ortadan kaldırmak yada en aza indirmek amaçlanmıştır. Bu çalışma, İstanbul ilinde inşaa edilmekte olan bir yapı şantiyesinde asansör kabin ve makine montaj işlemlerinde iş sağlığı ve iş güvenliğine yönelik risk analiz çalışmasıdır. Çalışmaya bir HTEA takımı oluşturularak başlanmış asansörün binaya tesis edilmesi işlemlerinin tüm aşamaları için ayrı ayrı risk değerlendirme çalışması yapılmış, tehlike ve riskler tanımlanmış, düzenleyici ve önleyici faaliyetler belirlenmiştir. HTEA metodu kullanılarak yapılan çalışmada kullanılan tekniğin, risklerin öncelik sırasına göre belirlenip sıralanabilmesi, düzenleyici ve önleyici faaliyetlerin belirlenip etkinlik kazanamasında faydalar sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the necessity of high – rised structures has made the elevators one of the core elements of structures. The activities were performed during the installation process of elevators and these activities which involved danger and risks were examined by using FMEA (Failure Mode and Effect Analysis). This method mainly aims to identify potential failure, determine their effect, or identify actions to mitigate the failures. The aim of this project is to risk analysis of occupational health and safety in elevator cab and machine montage process on a construction site which is being consturected in Istanbul province. The study starts with making FMEA team, and it has separately made a risk assessment for the installion process of elevator, its danger and risks were identifed and corrective and preventive actions were determined. It has been observed that the technique used by FMEA method provided benefits on prioritize risks and it made a great importance of corrective and preventive actions.