Prehistorik devirlerden Eskiçağ'ın sonuna kadar Sivas
Sivas, from prehistoric times to the end of ancient times
- Tez No: 461218
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BORA UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Arkeoloji, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Bizans, Hititler, Kayalıpınar, Kızılırmak, Kuşaklı, Sivas, Roma, Archeology, Age of Assyrian Trade Colonies, Byzantine Empire, Hittites, Sivas, Kayalıpınar, Kızılırmak, Kuşaklı, Roman Empire
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Sivas şehri ve çevresi, Prehistorik devirlerden itibaren Eskiçağ'ın sonuna kadar tarihin her döneminde doğal kaynakları ve ticaret yolları üzerinde olması nedeniyle toplumların yerleşim yeri olarak seçtiği bölgelerden birisi olmuştur. Prehistorik devirlerde ilk yerleşme Neolitik Çağ'da oluşmuştur. Bölgede zengin su kaynaklarının varlığı, Kızılırmak'ın (Halys) bölge sınırları içinden geçmesi bölgeyi çekici hale getirmiştir. Sivas'ın Anadolu'daki tarihi İpek Yolu güzergâhlarının kesiştiği bir yerde konumlanmış olması ve Kral Yolu'nun da geçtiği bölge olması stratejik önemini tarih boyunca artırmıştır. Asurlu tüccarların bölgede ticari faaliyetlerde önemli rol oynamalarına sebep olmuştur. Merkezi Hitit Devleti'nin M.Ö. 1400'lerden itibaren Anadolu'nun geniş bir kesimini içine alan ve Kuzey Suriye'ye kadar yayılan bir imparatorluk haline geldiği bu dönemde Sivas önemli bir Hitit yerleşmesi haline gelmiştir. Bu dönemde Sivas'da yer alan Kayalıpınar ve Kuşaklı-Sarissa önemli Hitit yerleşimidir. Demir Çağı Anadolu'sunda siyasi tarih açısından önemli sonuçları olan topluluklar; Kimmer, İskit, Medler ve Persler siyasi açıdan Sivas Bölgesinde etkin rol oynamışlardır. Roma ve Bizans yönetiminde bulunan Sivas'ın bulunduğu coğrafyanın etkisiyle askeri, dini ve sosyo-ekonomik açıdan stratejik bir şehir olmasını sağlamıştır. Bizans Dönemi'nde Sivas'ın askeri bakımdan önemli yolların üzerinde bulunması Sivas'ın bir tema merkezi (askeri valilik) olmasını da sağlamıştır. Böylece Sivas şehri binlerce yıllık tarihi ve kültürel mirası ile Anadolu'nun en önemli şehirlerinden biri olmuştur.
Özet (Çeviri)
Sivas and it's vicinity, thanks to natural sources andit's location on trade routes, is chosen by some populations as a residential area from the Prehostorical times to the end of Ancient Age. First settlement in Prehistoric times was in Neolithic Age. Presence of rich water sources, Kızılırmak's (Halys) flows in borders, made the regionattractive. Sivas's location on Silk Road's and The Royal Road's junction point, contribute a strategic importance. Assyrian merchants had important roles in trading. From 1400 B.C. when Hittite Empire's had most of Anatolia andit's borders extend to the North Syria become an empire, Sivas became important in the Hittite settlement. In this period, Kayalıpınar and Kuşaklı-Sarissa in Sivas were important Hittite settlements. The communities had important roles in Anatoila's Iron Age's political history was: Cimmerians, Scythians, Medes and Persians. Additionally Governed by Roman and Byzantine, Sivas thanks to its geographical position made it important city in military, religion and socio-economical aspects. In the Byzantium period due to Sivas location presence on important military roads, made it Central Theme (military governor). So that with its historical and cultural heritage, Sivas has become one of the most important cities of Anatolia's for thousands of years.