Ortaöğretim düzeyindeki eğitim kurumlarında görev yapan branş öğretmenlerinin müzik kültürü: Sivas ili örneği
The brunch teacher's musical culture, who works in middle grade educational i̇nstituons: A country sample in Sivas
  1. Tez No: 461222
  2. Yazar: AHMET AKIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM ÖZALTUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Kültürü, Müzikal Beğeni, Ortaöğretim, Branş Öğretmeni, Musical Culture, Musical Taste, Secondary Education, Branch Teacher
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada orta öğretim düzeyinde görev yapmakta olan branş öğretmenlerinin müzik kültürlerinin ne düzeyde olduğu araştırılmıştır. Ayrıca öğretmenlerin müzik sanatına ilişkin görüş, tutum ve davranışlarına ilişkin bulgular elde edilmiştir. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen“Müzik Kültürü Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Ölçekten elde edilen bulgular ışığında sonuçlara varılmış, önerilerde bulunulmuştur. Araştırma toplumumuzun müzik kültürü hakkında tahmin yapabilmek açısından önemlidir. Yine eğitim sistemi özellikle de müzik eğitimi üzerine bizi düşünmeye ve yorum yapmaya sevk etmesi açısından önemlidir. Çalışmada kültür, müzik kültürü, müzik eğitimi veren kurumlar, yaygın eğitim kurumlarındaki müzik eğitimi gibi konulardan bahsedilmiş, ilgili yayın ve araştırmalardan faydalanılmış ve karşılaştırmalar yapılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin yaş, cinsiyet, branş, mesleki tecrübe, çalgı çalma, kendini müziğe yetenekli görme ve eğitim düzeyi gibi değişkenler göz önüne alınmış, alt problemler bu doğrultuda hazırlanmıştır. Uygulanan anket sonucunda öğretmenlerin müzik kültürü seviyelerinde, müziğe karşı bakış acılarında ve tutumlarında cinsiyet, yaş, branş, eğitim düzeyi ve mesleki tecrübe değişkenleri acısından bir farklılaşma olmadığı; diğer taraftan çalgı çalma ve kendini müziğe karşı yeterli görme değişkenleri acısından ise anlamlı bir farklılaşma olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to identify the level of musical culture among high school subject teachers. It also aimed to reveal the teachers' opinions, attitudes and behaviours towards the art of music.“Musical Culture Attitude Scale”which was developed by the researcher, was used. Findings were obtained and recommendations were made for the results. The study has a significance that reveals much about our society's musical culture and makes us reflect on our educational system and teaching music and comment on the issue. The study included topics such as culture, musical culture, musical schools and teaching music in formal education. A literature review was carried out and comparisons were made. In the study the particapants' age, gender, branch, career experience, playing an instrument, seeing oneself as talent to music and educational status were taken into consideration. The research questions were formulated accordingly. The results indicated that there was no statistically significant difference among the participants in view of level of musical culture, opinions about music and attitudes, gender, age, branch, status of education and career experience while there was a significant difference in terms of playing an intrument and seeing oneself as talent to music.