Cinsel saldırı suçu
The crime of sexual assault
  1. Tez No: 461239
  2. Yazar: DİDEM UYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN SOYASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Saldırı, Mağdur, Organ, Nitelikli Cinsel Saldırı, Sexual Assault, Victim, Organ, Qualified Sexual Assault
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
765 sayılı TCK'da cinsel suçlar“Genel Adap ve Aile Düzenine Karşı Cürümler”başlığı altında düzenlenmekte iken 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda Kişilere Karşı Suçları cezalandıran ikinci bölümde ve bu bölümün altıncı kısmında dört madde halinde düzenlenmiş olup inceleme konumuzu oluşturan cinsel saldırı suçu ise bu kısmın 102. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile korunmak istenen kişinin vücut ve cinsel dokunulmazlığı olduğu ve dolayısıyla kişinin cinsel özgürlüğü koruma altına alındığı için cinsel saldırı suçunun kişilere karşı suçlar başlığı altında düzenlenmesi isabetli olmuştur. 5237 sayılı TCK'nın yürürlüğe girmesi ile cinsel suçlar açısından çağdaş ceza hukuku normları çerçevesinde köklü değişikler yapılmış ve bu yeni düzenlemelerin uygulamaya yansıyan sorunlarının çözümü için de 6545 sayılı kanunla kanaatimizce yerinde ve olumlu değişiklikler yapılmıştır. 18 yaşını tamamlamış olan herkes bu suçun mağduru olabilecektir. Yani suçun mağduru kadınlar olabileceği gibi erkekler de olabilecektir. Maddenin 1. Fıkrasının 1. Cümlesinde suçun basit hali, 2. Cümlesinde suçun sarkıntılık suretiyle işlenen hali, 2. Fıkrasında suçun nitelikli hali, 3. 4. ve 5. Fıkralarında ise suçu ağırlaştıran nedenler düzenlenmiştir. Basit cinsel saldırı suçu, 1.fıkranın 1. cümlesinde düzenlenmiş olup bu suçun oluşabilmesi için cinsel arzuları tatmin amacına yönelik davranışlarla vücut dokunulmazlığının ihlal edilmesi gerektiği gibi bu davranışların cinsel ilişki boyutuna da varmaması gereklidir. İkinci cümlede belirtilen ve doktrinde 'sarkıntılık' olarak adlandırılan daha az cezayı gerektiren nitelikli halin oluşabilmesi için ise failin cinsel arzuları tatmin amacına yönelik davranışlarının ani nitelikte, kısa süreli ihlaller şeklinde olması gerekir. 2. Fıkrada ise ayırıcı unsuru vücuda organ ve cisim sokulması olan nitelikli cinsel saldırı suçu düzenlenmiştir. Bu fıkranın son cümlesinde de evlilik birliği içerisinde bu suçun işlenmiş olması hali özel olarak düzenlenmiştir. Görüldüğü üzere suçun nitelikli hali ayrı bir yaptırım fıkrasında düzenlenmiştir. Bu yönüyle nitelikli cinsel saldırı suçunun bağımsız bir suç tipi olup olmadığı ve bunun dolaylı sonucu olarak da bu suça teşebbüsün mümkün olup olamayacağı yönünde tartışmalar vücut bulmuştur. Katıldığımız görüşe göre TCK'nın 102/1 ve 102/2 maddeleri suçun basit ve nitelikli halleri olarak sınıflandırılmışlarsa da bu suçlara ayrı yaptırımlar öngörülmüş olması nedeniyle nitelikli cinsel saldırı suçuna teşebbüs mümkündür. Maddenin 3. Fıkrasında suçun cezayı ağırlaştırmayı gerektiren nitelikli halleri düzenlenmiş ve“cinsel saldırı suçunun, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, kamu görevinin, vesayet veya hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle, üçüncü derece dahil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş, evlat edinen veya evlatlık tarafından silahla veya birden fazla kişi tarafından birlikte, insanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle”işlenmesi halinde verilecek cezanın yarı oranında artırılması öngörülmüştür. Cinsel saldırı suçu sonucunda mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölmesi hali ise Maddenin 5. Fıkrasında suçun neticesi sebebiyle ağırlaştırılması gereken nitelikli hali olarak düzenlenmiştir. Suç sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması hali ise 6545 sayılı kanununla ilga edilmiştir. Maddenin 4. Fıkrasında suçun işlenmesi sırasında mağdurun direncinin kırılmasını sağlayacak ölçünün ötesinde cebir kullanılması durumunda failin ayrıca kasten yaralama suçundan dolayı da cezalandırılacağı öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
While the sexual crimes in the TCC No. 765 were taken place under the heading of“The Crimes Against to Public Moral and Family”, they were formed in the second section, penalising offences against the person and in the sixth chapter of this section as four articles in the Turkish Criminal Code No. 5237 and the sexual assault constituting the subject of the present dissertation was taken place in the article 102 in this chapter. Since the aim of the chapter to protect physical and sexual immunity of the person in accordance with taking his/her sexual freedom under preservation, regulating sexual assault under the heading of offences against the person is appropriate in our opinion. After promulgation of the TCC No. 237, numerous fundamental amendments regarding sexual crimes were made by taking into consideration the principles of the contemporary criminal law and therefore beneficial arrangments were issued by the Law No. 6545 in order to solve the significant problems about the enforcement of these new regulations. Anyone who has alrady turned eighteen years old might be the victim of this crime. In other words, victims might be anyone regardless off females or males. The simple form of this crime in is regulated the first sentence of the first paragraph, the form committed by molestation in the second sentence, the qualified form of the crime in the second paragraph and finally matters in aggravation is regulated in the third, fourth and fifth paragraphs. To comprise of the simple form of sexual assault, which is regulated in the first sentence of the first paragraph, the physical immunity has to be violated for the purpose of satisfying concupiscence, but sexual behaviours have not to become sexual intercourse. To comprise of the qualified form in the second sentence which is less punitive and known as molestation in the doctrine, the offender`s behaviours for satisfying his concupiscence have to be instantaneous and in the form of fleeting violations. It has been regulated the qualified sexual assault whose distinctive character is inserting an organ or another object into the body in the second paragraph. Commission of this offense in the conjugal community is distinctively taken place in the last sentence of this paragraph. As it is seen, the qualified form of this crime is regulated in a different paragraph. This has led to some debates over whether or not the qualified sexual assault is an independent crime and the criminal attempt is possible with regard to this crime. According to the legal opinion which we agreed upon it, although the first and second paragraphs of the article 102 are classified as simple and qualified forms of sexual assault, the criminal attempt is possible for this crime, since the sanctions of these crimes have been defined differently. The qualified forms of the crime requiring more punishment have been regulated in the third paragraph and it has been regulated that the imposed penalties shall be increased by half where the offence is committed“against a person who is physically or mentally incapable of defending themselves, by misusing the influence derived from a position in public office or a private working relationship, against a person of first, second or third degree blood relationship or a relative by marriage, by using weapons or together with the cooperation of more than one person, by benefiting from the advantage of the places where people have to live together”. The situation where, as a result of the offence, the victim enters a vegetative state or dies has been regulated as a qualified form of the crime requiring more punishment because of its consequences in the fifth paragraph of the article. The situation where the offence results in the impairment of the physical or mental health of the victim was abolished by the Law No. 6545. It has been stated in the fourth paragraph of the article that where greater force than is necessary to suppress the resistance of the victim is used during the commission of the offense, the offender shall also be sentenced to a penalty for intentional injury in addition.