Cinsel saldırı suçu
Sexual attack crime
  1. Tez No: 471322
  2. Yazar: YUSUF PAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ONURSAL CİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Saldırı, Temas, 18 yaş, Attack, Touch, Eighteen year-old, Partner
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar 5237 sayılı yasanın kişilere karşı suçlar bölümünün altıncı kısmında dört madde halinde düzenlenmiş olup, inceleme konumuz 102. maddede bulunun cinsel saldırı suçudur. 6545 sayılı yasa ile yapılan değişiklik ile sarkıntılık yeniden 5237 sayılı yasaya girmiş, suç sonucu mağdurun ruh veya beden sağlığının bozulması hali yasa metiniden çıkarılmış ayrıca suçun cezası arttırılmıştır. Cinsel saldırı suçunda mağdur 18 yaşından büyük olmalı ayrıca mağdura bedensel temas gerçekleşmelidir. 102. madde 1. fıkrada; cinsel davranışlarla, mağdurun vücut dokunulmazlığını ihlal niteliğindeki suçun basit hali ve sarkıntılık hali düzenlenmiştir. Bu iki halde de suçun takibi için mağdurun şikâyeti aranır. 2. fıkrada mağdurun vücuduna organ veya cisim sokulması şeklindeki suçun nitelikli hali bulunmaktadır. Bu nitelikli halin eşe karşı işlenmesi halinde, suçtan dolayı ceza verilebilmesi için mağdur eşin şikâyeti aranır. 3. fıkrada suçun nitelikli halleri, 4. ve 5. fıkralarda ise suçun neticesi sebebiyile ağırlaşmış halleri bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Offenses to sexual immunity are arranged as 4 subsections under sixth part of No. 5237 Turkish Penal Code, in which the offenses against people are explained, our research topic is sexual attack crime located in 102nd topic. With the change made in No. 6545 Turkish Penal Code, the molestation was included into No. 5237 law again; the state of victim' s mental and physical health deterioration as a result of crime was extracted from the text of the law; besides the penalty of crime has been increased. The victim should be over the age of 18 in the crime of sexual attack, beside the physical contact should take place to the victim. In 1st subclause of 102nd topic; with sexual behaviors, the simple from of the crime of victim' s violation of immunity of the body and the state of molestation was arranged. In these two cases; the complaint of the victim is required for the pursuit of crime. The qualified from of the crime for insertion of organ and object to the body of victim is in 2nd subclause. In this case of processing against the spouse, the complaint of the victim' s spouse is required to give punishment for this crime. There has been the qualified from of the crime in 3rd subclause and there have been aggravated forms as a result of the crime in 4th and 5th subclause.