Toplu İş Hukukunda yetki tespiti
Authorization determination in Collective Labor Law
- Tez No: 461251
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ CENGİZ KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Toplu İş Sözleşmesi, Toplu İş Sözleşmesi Yapma Ehliyeti, Toplu İş Sözleşmesi Yapma Yetkisi, Yetki Tespiti, Yetki İtirazı, Collective Labor Agreement, Collective Labor Contracting authority, Collective Labor Contracting Authority, Authorization Determination, Authority Appeal
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
2012 yılında yürürlüğe giren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre sendikalar, işçi ve işverenlerin iş ilişkilerindeki ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek amacıyla kurulur. Kanunumuz işçi ve işveren sendikası için farklı bir tanım öngörmemiştir. Ancak sendikaların kurulma amacı, esas itibariyle işçi sendikaları açısından önem arz eder. Sendikalar, kurulmalarında ve varlık göstermelerinde büyük bir öneme sahip olan toplu iş sözleşmesi ile üyesi olan işçilerin hak ve çıkarlarını korur ve geliştirirler. Ayrıca işçi ve işveren arasında bireysel düzeyde kurulan iş ilişkisi toplu iş sözleşmesi ile kolektif düzeye taşınır. 6356 sayılı Kanun açısından toplu iş sözleşmesinin işveren tarafını, işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işveren; işçi tarafını ise sadece işçi sendikası oluşturur. Ancak her işçi sendikasının üyesi olan işçiler için toplu iş sözleşmesi yapabilmesi mümkün değildir. Bunun için sendikanın kanunda yer alan toplu iş sözleşmesi yapma ehliyet ve yetkisine de sahip olması gerekir. Toplu iş sözleşmesi yapma süreci, öncelikle tarafların ehliyet ve yetki şartlarına sahip olup olmadıklarının araştırılması ile başlar. Ardından da toplu görüşme, toplu iş uyuşmazlıkları ve çözüm yolları ile devam eden uzun bir süreç gerektirir. Çalışmamızın kapsamı, toplu iş sözleşmesi yapma sürecinde toplu görüşmenin başlamasına kadarki kısım ile sınırlıdır. Bu nedenle çalışmamız kapsamında toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi, yetki tespiti, yetki itirazı ve yetki belgesi verilmesi aşamalarının yanı sıra konuyla bir bütünlük arz eden toplu iş sözleşmesi yapma ehliyeti de incelenmiştir.“Toplu iş hukukunda yetki tespiti”konusunu taşıyan çalışmamız iki bölümden oluşmaktadır. Konunun incelenmesinde mülga 275 ve 2822 sayılı Kanunlarda ve yürürlükteki 6356 sayılı Kanun'da yer alan düzenlemelere yer verilmiştir. Bunun yanı sıra konuyla ilgili doktrinde ortaya çıkan tartışmalar incelenmiştir. Son olarak konuya ilişkin tespitlere yer verilmiş ve öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Law on Trade Unions and Collective Labor Agreements numbered 6356, enacted in 2012, has stipulated that trade unions should be established to protect and promote the economic rights, social rights and interests of workers and employers in business relations. The law does not provide a different definition for the union of workers and employers, but the purpose of the establishment of the unions is essentially important for the labor unions. The union protects and improves the rights and interests of the member workers with the collective labor agreement, which has a great prescription in its founding and presence. Furthermore, the business relationship established at the individual level between the employee and the employer is carried to the collective level by the collective labor agreement. In terms of Law numbered 6356, the employers side of the collective labor agreement can be employer union or the employer who is not a member of the union; the workers' side of the collective labor agreement can only be labor unions. However, it is not possible for a worker who is a member of any labor union to have a collective labor agreement. To have a collective labor agreement, the union must have the capacity and authority and also it has to recognise properly as stated in Law. The construction of the collective labor agreement starts with the investigation of whether the parties have the qualifications and authority conditions. Collective bargaining requires a lengthy process with collective labor disputes and solutions. The scope of our work is limited until the beginning of collective bargaining. Accordingly, the scope of our work included the examination of collective labor contracting authority, authorization determination, authority appeal and issuance of authorization certificate, and since it is directly related to all these, it also included the ability to make collective labor contracts. Our work's topic is determination of authority in collective labor agreement and it has two chapters. It has featured that the regulations from Law numbered 275, 2822 and 6356. In addition to this, debates emerged in the doctrine of subject matter have been examined. And finally the findings related to the subject were given and the suggestions were made.