Avrupa Birliği ilkeleri ışığında Türk iş hukukunda toplu iş sözleşmesi yapma yetkisi
The authorization of trade unions to enter into collective agreements in Turkish labour law in the light of European Union principles
  1. Tez No: 517843
  2. Yazar: İPEK KOCAGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURŞEN CANİKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Toplu İş Sözleşmesi, Toplu İş Sözleşmesi Hakkı, Toplu İş Sözleşmesi Yetkisi, Toplu İş Sözleşmesi Ehliyeti, Toplu İş Sözleşmesi Yetki Tespiti, Yetki İtirazı, Collective Agreements, The Right to Enter into Collective Bargaining, The Competence of Trade Unions, The Capacity of Trade Unions, The Determination of The Collective Bargaining Authority, Appeal Procedure
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 341
Özet
Toplu iş sözleşmesi hakkı başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve ILO sözleşmeleri olmak üzere, insan haklarına ilişkin uluslararası sözleşmelerde koruma altına alınan temel bir haktır. Her ülkenin kendi ekonomik şartlarını göz önüne alarak etkili bir toplu iş sözleşmesi sistemi kurması uluslararası camiada hem bir yükümlülük hem de prestij konusu haline gelmiştir. Türkiye'nin Avrupa Birliği müktesebatına uyum sağlaması sendikal hakların uluslararası hukukta kabul edilen ilkelere uygun hale getirilmesi ile mümkündür. Türk hukukunda da Anayasa'nın 53. maddesi toplu iş sözleşmesi hakkını düzenlemektedir. Bu hakkın kullanılmasında toplu iş sözleşmesi yetki sistemi büyük önem taşımaktadır. Toplu iş sözleşmesi yapmak için işçi sendikasında aranan yetki koşulları 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun sekizinci bölümünde düzenlenmiştir. Çalışmamızda, toplu iş sözleşmesi hakkının uluslararası hukuk ve Türk Hukuku'nda dayanaklarına yer verilmiş, ehliyet ve yetki kavramları açıklanmıştır. Toplu iş sözleşmesi yapmak için aranan yetki koşulları çalışmamızın odak noktasını oluşturmaktadır. Nihayet, işçi sendikasının toplu iş sözleşmesi yetkisinin tespiti ve bu tespite itiraz prosedürü incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The right to collective bargaining is a fundamental right protected under international human rights conventions, in particular the European Convention on Human Rights and the ILO conventions. The establishment of an effective collective bargaining system, considering the economic conditions of each country, has become a matter of obligation and prestige in the international arena. Turkey's adaptation to the Union acquis is possible by bringing trade union rights into line with the principles adopted in international law. In Turkish law, Article 53 of the Constitution regulates the right to collective bargaining. In the exercise of this right, the collective bargaining authority system is of great importance. The conditions of competence of trade unions to enter into collective bargaining are regulated in Chapter 8 of the Unions and Collective Labour Law No. 6356. In this paper, the grounds of the right to collective bargaining that are laid down in international and Turkish law, and the concepts of trade unions' capacity and competence are explained. The terms of competence to conclude a collective agreement constitute the focus of our work. Finally, the procedure for the determination of the collective bargaining authority of the trade union and the appeal procedure has been examined.