Toplu iş hukukunda yetki tespiti
Determination of authority in collective labor law
- Tez No: 631371
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜM TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Toplu İş Sözleşmesi, Sendika, Ehliyet, Yetki, Collective Bargaining Agreement, Union, Driver's License, Authority
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
2012 yılında yürürlüğe giren 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nda sendikaların; işçilerin veya işverenlerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik hak ile sosyal hak ve menfaatleri korumak ve bunları geliştirmek amacıyla kurulacakları ifade edilmiştir. Sendikalar, toplu iş sözleşmesi imzalayarak hem varlıklarını devam ettirirler hem de üyeleri olan işçilerin haklarını koruyarak geliştirirler. Yani toplu iş sözleşmesi, sendikaların bu amaçlarını gerçekleştirmek için kullandıkları temel araçtır. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nda toplu iş sözleşmesini oluşturacak taraflar açıkça belirtilmiştir. Bunlar: işçi sendikası, işveren sendikası veya sendika üyeliği bulunmayan işverendir. Ancak işçi sendikalarının toplu iş sözleşmesi yapabilmeleri 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nda belli şartlara bağlanmıştır. Yani, toplu iş sözleşmesi ehliyeti ile birlikte Kanun'da yer alan yetki şartlarının tümüne sahip olan işçi sendikaları toplu iş sözleşmesi imzalayabileceklerdir. Bu yetki şartlarının varlığı ise, sadece işçi sendikaları açısından zorunlu olup, işveren sendikalarının bir toplu iş sözleşmesine taraf olabilmesi için, sadece toplu iş sözleşmesi ehliyetinin var olması yeterlidir.“Toplu iş hukukunda yetki tespiti”konusu üzerinde inşa edilen çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Konunun incelenmesinde mülga 274 sayılı Sendikalar Kanunu ile 275 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu ve 2821 sayılı Sendikalar Kanunu ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu ve yürürlükte bulunan 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanun'unda bulunan düzenlemeler ile Yönetmeliklere yer verilmiştir. Ayrıca bu çalışmada konuyla ilgili doktrin düzeyindeki tartışmalar ile Yargıtay Hukuk Dairelerinin kararları da incelenmiştir. Nihai olarak ise, konuyla ilgili değerlendirmeler ile önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
According to, trade Unions and Collective Bargaining Law between 6356, which came into force in 2012 unions; common economic and social rights in labor relations of workers or employers and it means that they will be established to protect the interests and work. Furthermore, unions continue their existence by signing collective bargaining agreements and develop by protecting the rights of workers who are members. In other words, collective bargaining agreement is the basic tool used by unions to achieve these aims. The parties that will form the collective bargaining agreement are clearly stated in the Law No. 6335. These are: labor union, employer union or employer who does not have union membership. However, the ability of trade unions to conclude collective bargaining agreements is subject to certain conditions in the Trade Unions and Collective Bargaining Law No. 6356. That is to say, together with the license agreement, the labor unions having all the conditions of the authority in the Law can sign a collective agreement. The existence of these conditions of authorization is compulsory only for trade unions, and for employers' unions to become a party to a collective bargaining agreement, it is sufficient to have a collective bargaining license. In my own study, which is built on the subject of“determination of authority in collective labor law”, consists of five parts. In the examination of the issue, abolished Trade Unions Law No. 274 and Collective Labor Agreement No. 275, Strike and Lockout Law and Trade Unions Law No. 2821 and Collective Labor Agreement No. 2822, Strike and Lockout Law and the regulations in the Law of Unions and Collective Labor Agreement No. 6356 in effect. Regulations are included. Also in this study, the debates at the doctrine level and the decisions of the Supreme Court of Appeals were examined. Finally, evaluations and suggestions were made.