Çevre politikalarının yerel yönetimlerde uygulanabilirliği: Kütahya Belediyesi örneği
Applicability of local authorities of environmental politics: The case of Kütahya Municipality
  1. Tez No: 461296
  2. Yazar: DERYA KAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Politikaları, Yerel Yönetimler, Kütahya Belediyesi, Environment, Environmental Policy, Local Government, Municipality Kutahya
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Çevre sorunlarının temelinde doğa ve insan ilişkisi yer almaktadır. Eski çağlardan günümüze insan-çevre arasındaki ilişkiye bakıldığında, çevrenin insana göre ön planda olduğu gözlemlenirken günümüze gelindiğinde ise bu durumun tam tersi olduğu görülmektedir. Çevre sorunları, insanların çeşitli faaliyetlerinin sonucu çevreyi oluşturan canlı ya da cansız varlıkların üzerinde, ekolojik ya da doğal nedenlerden kaynaklanan bozulmaların tümüdür. Çevre sorunları günümüzün en önemli sorunlarının başında yer almaktadır. Bu durumun daha ciddi bir hal alması 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren olsa da sorunun temeline bakıldığında insanlık tarihi kadar eskilere dayanmaktadır. Temel olarak çevre sorunlarının çözümünde en etkili ölçek yerel yönetimlerdir. Bu bağlamda çevre sorunları çözümünde yerel yönetim birimlerinin çevresel faaliyetleri ön planda olmak zorundadır. Çevre politikalarının yerel yönetimlerde uygulanabilirliğinin araştırıldığı bu çalışmada, genelde yerel yönetimler ve çevre politikaları ele alındıktan sonra özelde ise Kütahya Belediyesi'nin 2011-2016 yılları arasındaki meclis kararlarında çevresel kararların görüşülme sıklığı dolayısıyla bu yerel yönetim biriminin benimsediği hizmet anlayışı içerisinde çevre politikalarının yeri tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Environmental problems on the basis of the relationship between nature and human is located. When looking at the relationship between people - environment from ancient times to the present, with an emphasis on the environment when it comes to people of the present day are given while it is observed that the situation is quite the opposite. Environmental issues, people or the environment as a result of various activities that make up living and non-living beings or to ecological deterioration due to natural causes. Located at the beginning of today's most important issues and environmental issues. This situation is becoming more serious 20. since the second half of the century though when viewed on the basis of the problem is based on the beginning of human history. Basically the most effective scale of local government to solve environmental problems. In this context, solving environmental problems should be in the forefront of environmental activities in local government units. This study, which investigated the applicability of environmental policies of local governments, usually local governments, and environmental policies of the municipality of Kutahya between the years 2011-2016 parliamentary decisions after considering in particular the consideration of the frequency for environmental decisions, therefore, embraced in the service of environmental policies by local government units to detect the location of we tried.