1261( 1845 m.) tarihli ve 09656 numaralı Temettuat Defterine göre Mersin sancağı Anamur kazasına bağlı Teniste, Kara Ağa, Kara Kilise, Tenzile, Kara Çukur, Bodurum, Sarı Adana, Ucarı, Melleç, Kızıl Alili, Nasrettin ve Kalın Viran köylerinin sosyal ve ekonomik yapısı
Social and religious villages in villas, river, land, kila kili, Tanzile, Kara Çukur, Bodurum, Sarı Adana, Ucarı, Melleç, Red Alias, Nasrettin and territory virtinates relating to the Mersin center Anamur kazasın at 1261 (1845 m.) and temperature dated with 09656 economic structure
- Tez No: 461300
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HACI MURAT ARABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tanzimat Fermanı, Osmanlı Devleti, Temettuat, Maliye Nezareti, Vergi, Tanzimat Fermanı, Ottoman State, Temettuat, Ministry of Finance, Tax
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 459
Özet
Tanzimat Fermanı Osmanlı Devleti için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Adı geçen fermanla halktan alınan tüm vergiler kaldırılmıştır. Yerine herkesin kendi ödeme gücüne göre belirlenen temettuat vergisi adı verilen tek bir vergi getirilmiştir. Bu vergi de Maliye Nezaretindeki Varidat Kalemi tarafından tutulan temettuat defterlerine kaydedilmiştir.Çalışmamızda 1261 ( 1845 M.) yılına ait 09656 numaralı temettuat defterine göre Mersin Sancağı Anamur Kazasına bağlı Teniste, Kara Ağa, Kara Kilise, Tenzile, Kara Çukur, Bodurum, Sarı Adana, Ucarı, Melleç, Kızıl Alili, Nasrettin ve Kalın Viran köylerinin sosyal ve ekonomik yapısının incelemesi yapıldı. Çalışmamızda temel kaynak olarak 09656 numaralı temettuat defteri kullanıldı. Yukarıda adı geçen on iki köyün nüfusu, tarım arazileri, lakapları, sülaleleri, hayvan varlığı ve ödenen vergileri miktarları ile birlikte gösterildi.
Özet (Çeviri)
The Tanzimat Fermanı was an important turning point for the Ottoman State. All the tax files taken from him by the mentioned ferman were removed. Instead, a single tax is levied, which is called the dividend tax, which is determined by everyone's own power. This tax has also been recorded in the book of mortgages held by the Varidat Kalemi under Finance.In our work, according to the booklet of 09656 numbered 1265 (1845 M.), the villages of Tenis, Kara Ağa, Kara Kilise, Quench, Kara Çukur, Bodurum, Yellow Adana, Uçarı, Melleç, Kızıl Alili, Nasrettin and Kalın Viran And its economic structure.The main source of our study was the cash register of 09656. The twelve villages mentioned above were shown together with the population, agricultural landmarks, nicknames, hills, animal assets and the amount of taxes paid.