Cengiz Aytmatov'un Refik Özdek tarafından Türkiye Türkçesine aktarılan romanlarında yapılarına göre cümleler
The sentences with regard to the structures in Cengiz Aytmatov's novels which are translated into Turkey Turkish by Refik Özdek
  1. Tez No: 461301
  2. Yazar: MUHAMMED BEYAZIT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cümle yapısı, Cümle, Cengiz Aytmatov, Refik Özdek, Sentence Structure, Sentence, Cengiz Aytmatov, Refik Özdek
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalışmada Refik Özdek'in çevirileriyle Cengiz Aytmatov'un romanları cümle yapısı açısından incelenmiştir. Araştırmanın temel amacı,Cengiz Aytmatov'un cümle yapısını, dil ve üslûbunu ortaya koymaktır. Araştırma, dil bilgisinin cümle yapısı alanıyla ilgilidir. Dil bilimciler bu konuda farklı görüşlere sahiptir. Konuyu daha ayrıntılı incelemeye tabi tutmak için araştırma, Refik Özdek tarafından Türkiye Türkçesine aktarılan Cengiz Aytmatov'un bütün romanları üzerinden yapılmıştır. Çalışmamızda; ilk önce Refik Özdek'in hayatı, edebi kişiliği, eserleri ve tercümeleri ile ilgili bilgiler verilmiş, sonra Cengiz Aytmatov'un hayatı, edebi kişiliği, eserleri hakkında bilgiler verilmiş, basit, birleşik, bağlı, sıralı cümlenin ne olduğu açıklanarak Cengiz Aytmatov'un romanlarındaki cümlelerin yapısı incelenmiştir. Her bölümün alt başlıkları incelenirken dilcilerin görüşlerine yer verilmiştir. Çalışmanın sonunda cümle yapılarıyla ilgili sayısal değerlendirilmeler ve buna bağlı olarak genel yargılara varılmıştır. Çalışmada Leylâ Karahan'ın“Türkçede Söz Dizimi”adlı eseri temel çerçeve olarak alınmıştır.
Özet (Çeviri)
It is researched Cengiz Aytmatov's novels in terms of sentence structure by Refik Özdek's translations. Main purpose of the research is to reveal Cengiz Aytmatov 's sentence structure, language and style. This research is related to the field of sentence structure of grammar. Linguists have different views. In order to analyze the subject, the research makes on all Cengiz Aytmatov's novels which are translated into Turkish by Refik Özdek. In our work, first of it is informed about refik Özdek's life, his literary personality, his works. It is analyzed the sentences of structures in Cengiz Aytmatov's novels by being explained what are simple, complex, subordinate and coordinate sentences. It is given places to opions of linguists when subtitles of every section are analyzed. The numerical evalvations about the sentence structure are made and ın parallel with this, it is passed general judgements on this research“Türkçede Söz Dizimi”by Leyla Karahan is dealt as main framework in this research.