Satış sonrası hizmetlerin marka tercihine etkisi: Bilgisayar sektöründe bir uygulama
The effect of after sales services to brand preference: A practice in the computer sector
- Tez No: 461304
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜREYYA KARSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Satış Sonrası Hizmetler, Marka Tercihi, Bilgisayar Sektörü, After-Sales Services, Brand Preference, Computer Sector
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırma bilgisayar sektöründe satış sonrası hizmetlerin marka tercihi üzerin-de etkisinin bulunup bulunmadığını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, Bolu ilindeki Abant İzzet Baysal Üniversitesinde okuyan öğrenciler arasından seçilen 401 kişi oluşturmuştur. Araştırma, konuyla ilgili literatür taraması sonucunda ula-şılabilen kaynaklar ve anket yardımıyla elde edilen verilerin sonuçları ile sınırlıdır. Araş-tırmadan elde edilen veriler bilgisayar ortamında SPSS (21.0) paket programına aktarıl-mış olup istatistiksel incelemesi yapılmıştır. Anket verilerine, frekans analizi, faktör ana-lizi, güvenilirlik analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, tüketicilerin tercih ettiği ilk üç bilgisayar markası: Lenovo, HP ve Asus'dur. Yapılan analiz sonucunda,“Satış sonrası hizmetler”marka tercihini etkileyen en önemli ikinci kriter olarak belirlenmiştir. Tüketicilerin satış sonrası hizmetlerle ilgili önem verdik-leri kriterlerden en önemli ilk üçü“Yetkili servise güven”,“Bakım-onarım hizmeti”ve“Servisin ürünü belirtilen süre sonunda teslim etmesi”öğeleridir. Regresyon analizleri sonucunda“Satış sonrası hizmetlerin”“Markayı tavsiye etme”ve“Markayı tekrar tercih etme”üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to determine if there is any effect of the after-sales service on the preference of trade marks in the computer sector. The research area has chosen of 401 student who study at Abant Izzet Baysal University's. The research is limited with the resources found in result of literature scanning as well as data obtained through surveys. The data obtained from this research was transferred to electronic envi-ronment over the packaged software SPSS (21.0) in order to perform the statistical analysis. The relation of the answers received was evaluated with frequency analysis, factor analysis reliability analysis, corelation analysis and regression analysis. In con-sequence of the research, the first three marks of computer imprinted that consumer's brand choose: Lenovo, HP and Asus. As result of the analysis performed,“The after-sales service”is the second most important criteria which affects the trade mark prefe-rence. The most important points considering important by the consumers relating to aftersales service are“trust to authorized service”,“maintenance”and“the delivery of the product at the end of the time indicated by the service”. After regression analysis it was shown that the“After sales services”is meaningful effective on“Suggestion of a brand”and“Re-preference of a brand”.