Orhan Pamuk'un Cevdet Bey ve Oğulları ile Kırmızı Saçlı Kadın romanlarının karşılaştırmalı söz dizimi çalışması
Comparative syntax of Orhan Pamuk's Cevdet Bey ve Oğulları and Kırmızı Saçlı Kadın novels
- Tez No: 461317
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET GÜLSEL SEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Orhan Pamuk, Cevdet Bey ve Oğulları, Kırmızı Saçlı Kadın, Söz Dizimi, Karşılaştırma, Syntax, Orhan Pamuk, Cevdet Bey ve Oğulları, Kırmızı Saçlı Kadın, Comparative syntax
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Orhan Pamuk Türk edebiyatının Nobel ödüllü yazarıdır. Özellikle roman türünde uzun yıllardır eser veren yazar gerek seçtiği konular gerek de üslubuyla dikkatleri çekmiştir. Bu yönüyle ön plana geçmiş bir yazarın dile yapacağı katkılar inkâr edilemez. Yazar zaman içerisinde hem kendi dilinde meydana gelebilecek değişmelerle hem de Türk dilin de ortaya koyacağı yeniliklerle uzun süre kendinden bahsettirecektir. Bu çalışmanın konusu Orhan Pamuk'un ilk romanı olan Cevdet Bey ve Oğulları ile son yayımlanan romanı Kırmızı Saçlı Kadın'ın karşılaştırmalı olarak söz diziminin incelenmesidir. Eser, söz dizimi başlığı altında kelime grupları ve cümle bahsini içermektedir. Kelime grubu başlığı altında, kelime gruplarının yapısı, çeşitleri, cümlede kullanımı ve diğer kelime gruplarıyla etkileşimi ortaya konmuş ve her iki eserden seçilen örnek cümlelerle desteklenmiştir. Cümle bahsinde, cümlelerin yapıları, bağlanma şekilleri, cümlenin unsurları ayrıntılı olarak incelenmiş ve eserden örnek cümlelerle karşılaştırma yapılmıştır. Eserin giriş bölümünde, yazardan ve seçtiğimiz iki eserden ayrıntılı olarak bahsedilmiş edebi özellikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise her iki eserin dil özellikleri maddeler halinde kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
Orhan Pamuk is the Nobel Prize writer of the Turkish literature. İn particular, this writer who has been writing novels for years, has attracted attention by both the topics he has chosen and his style. So the contributions he is going to do for language can not be under estimated. The author will be long years mentioned both with the changes he wiil create in course of time and with innovations he will do for the language. The subject of this work is compared analysis of syntax between his first novel, Cevdet Bey ve Oğulları and his last novel, Kırmızı Saçlı Kadın. My work includes Word Groups and Sentences under the title of syntax. In the word groups part, first the structure and types of each word groups are determined. And the work groups are supplied with examples. İn the sentences part, the conjunctioning styles between the sentences, the part of sentences are examined and compared by examples. İn the beging part of the work, the author and two novels of him are mentioned and to highlight the literale features is aimed. In the consequence part, the linguistic features of writer's both novels are compared by items.