İlköğretim öğrencilerinde bakteriler ile ilgili karşılaşılan kavram yanılgıları
The misconcepti̇ons about bacteria in primary school pupils
- Tez No: 461346
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bakteri, Fen Bilimleri, Kavram Yanılgısı, Virüs, İlköğretim, Bacteria, Sciences, Misconception, Virus, Primary education
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Fen bilimleri, ilköğretim öğrencileri için pek çok soyut kavramı içermektedir. Öğrenciler doğal çevrelerinin bazı avantaj ve dezavantajlarını edinmiştir. Birikmiş alışkanlıklar çoğu zaman canlılığın ve gerçek hayatın anlaşılması hakkında bazı kavram yanılgılarına öncülük eder. Bakteri ve virüs kavramı öğrencinin anlaması açısından zordur ve bu konuda öğrenciler çeşitli kavram yanılgılarına sahiptirler. Bu çalışmada amaç, öğrencilerin önceki yaşantılarından getirmiş olduğu bazı anlamlı kavram yanılgılarıdır. Bu çalışma, Suudi Arabistan' da bulunan Tebük Türk ilköğretim öğrencilerine uygulanmıştır. Toplam 144 öğrenci, bu konuda önceden yapılmış çalışmalar doğrultusunda hazırlanmış olan anketin cevaplama oturumuna katılmıştır. Cevaplar incelenmiş ve bulgular ilgili tablolarda verilmiştir. Çalışmanın bulguları, öğrencilerin bakteri ve virüslerle ilgili birçok kavramı birbirine karıştırdığını göstermiştir. Öğrenciler bakterileri, bitki veya hayvan, patojen, morfolojik olarak daha yüksek düzeyde organize olmuş canlılar olarak kabullenmiştir. İlköğretim öğrencilerinde bakteri ve virüs kavramlarının öğretimsel özelliklerinin, yapılandırmacı yaklaşım ışığında yeniden gözden geçirilmesi kuvvetle önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Sciences include many abstract concepts for early pupil education. The pupils used to take some advantage and disadvantage of their natural environment. The accrued habit mostly leads to some misconceptions about realizing real life and aliveness. The bacteria and virus concept are difficult for pupils to understand and they used to have some kind of misconceptions for it. In this present study the aim is there any meaningful misconception which pupils have brought from their previously experiences. This study performed in a primary school which has been found in Saudi Arabia (Tebuk) for Turkish student. Totally 144 pupils attend for a questionnaire replying session prepared according to previously related studies. The answers examined and the findings given in related Tables. The findings of study have shown that pupils mostly confuse bacteria and virus for many concepts. They used to accept bacteria plant or animals, pathogen, morphologically similar to highly organized alive. It strongly has been advised that teaching properties of bacteria and virus for primary school pupils should be reconsidered in the light of constructivist approach.