The comparison of the business models for logistics villages in Turkey and evaluation of Samsun logistics center
Türkiye'deki lojistik köylerin işletme modellerinin karşılaştırılması ve Samsun lojistik merkezinin değerlendirilmesi
- Tez No: 461364
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL NEBOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Köy, Lojistik Merkez, Lojistik depo talep anketi, Lojistik köy yatırım modelleri, lojistik köy işletme modelleri, Logistics village, logistics center, logistics warehouse demand survey, logistics village investment models, logistics village management models
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Dünya ticaretinin küresel hale gelmesi ile ülkeler ve kurumlar arasındaki ticarette ölçekler büyümüş ve rekabet artmıştır. Artan rekabet ve azalan kar marjları ile lojistik maliyetlerin azaltılması süreçlerin hızlandırılması söz konusudur. Lojistik hizmetlerin geliştirilmesindeki yöntemlerden birisi de intermodal taşımanın arttırılması, demiryolu ve deniz yolu taşımacılığının geliştirilmesidir. Lojistik köyler ve lojistik merkezler de tüm dünyada lojistiğin gelişmesine destek veren tesisler olarak yıllardır kullanılmaktadır. Türkiye 'de geçtiğimiz 10 yıl içinde lojistiğe önem vermeye başlamış ve çeşitli lojistik köy projeleri hazırlanmıştır. Devler tarafından hazırlatılan tüm bölgesel lojistik master planlarında farklı büyüklükte lojistik köy ve lojistik merkezler yer almaktadır. Özel sektör de Ankara Lojistik Üssü projesinde olduğu gibi lojistik merkez benzeri kendi lojistik üs tesisini işletmeye açmıştır. TCDD lojistik alt yapının demiryolu taşıması ile geliştirilmesine destek olacak intermodal demiryolu tesislerine başlamıştır. Bütün bu çalışmalar Türkiye'de lojistik kapasitesi olan illerde inşa edilecek lojistik köyler ve lojistik merkezlerle desteklenecektir. Bu projeler içinde en hızlı ilerleyen ve 2017 yılında devreye girecek olan finansmanı çözümlenmiş, inşaatı başlamış olanı Samsun Lojistik Merkezidir. Bu çalışmada Samsun lojistik merkezinin özellikleri, Avrupa lojistik merkezileri ile karşılaştırılması ele alınmıştır. İnşa edilecek olan lojistik merkezde faaliyet gösterecek firmaların belirlenerek talep sahiplerinin lojistik merkez konusundaki görüş ve beklentileri ile ilgili bir anket çalışması da yapılmıştır. Anket çalışması ayrıca seçilen ve uygulamaya konulacak işletim modelinin de benimsenmesi ve onayı konusunda talep sahiplerinin görüşlerini alacak, lojistik köyün gerek Samsun iline gerek katılan firmaların iş yapma şekillerine olan etkileri de belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Competition and scales were increased between countries and companies after globalization. Logistics cost must be lowered and operations must be faster. Another method of improving logistics services to increase intermodal transportation, railway and maritime transportation. Since many years Logistics villages and centers have been used for the development of logistics worldwide. Since the last 10 years, Turkey has taken logistics seriously and has developed various logistic village projects. All the regional logistic master plans prepared by state consist of logistics villages and centers. As seen in Ankara Logistics Hub project, the private sector has commenced operations in their own. TCDD (State Railways) has begun the construction of intermodal centers which will support the development of logistical infrastructure by railway transport. All these projects will be supported with logistics villages and centers in cities of high logistic capacities. Among these projects, the Samsun Logistics Center as having raised funding and being already under construction. In this work, Samsun Logistics Center's particulars were compared with those in Europe. Also, the firms which will operate in the logistics center, a survey was conducted to identify their expectations from the center. The same individuals will be asked for their opinions of the proposed management model which is chosen to be implemented while the logistics village's effects on Samsun Province and on the method of doing business of the firms that have completed the survey was identified.