Ziya Gökalp ve Bahtiyar Vahapzâde'nin şiirlerinde vatan mefhûmu
Notion of motherland in Bakhtiyar Vahapzadeh and Ziya Gokalp's poetry
  1. Tez No: 461445
  2. Yazar: AYTAN NAMAZOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HACER GÜLŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Azerbaycan, Ziya Gökalp, Bahtiyar Vahapzade, vatan, dil, Türkiye, Azerbaycan, Ziya Gökalp, Bahtiyar Vahapzade, vatan, dil
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Vatan kelimesinin sözlük anlamı:“Bir adamın doğup büyüdüğü veya yaşadığı memlekettir”. Türkiye'de aydınlar vatan kavramı üzerinde durmaya Tanzimat döneminde başlar. Azerbaycan'da ise bu kavram Azerbaycan topraklarının 1813'de bölünmesiyle tam anlamıyla ele alınmaya başlar. Vatanına yaptığı hizmetlerden dolayı halk tarafından sevilen aydınlardan biri olan Türk Milliyetçisi Ziya Gökalp,Türkiye'yi sosyoloji ile tanıştırır. Halkı yaşadığı sürece bilinçlendirmek ve Büyük Türk Dünyasını kurmak hayalinden asla vazgeçmemiştir. Azerbaycan'ın son dönemlerde yetiştirdiği milli ruhu, vatan sevgisini kimliğinde taşıyan Bahtiyar Vahapzade, şiirlerinde halkın anlayacağı üslubu ve dili tercih ettiği için“Halk şairi”ünvanını almıştır. Sovyetler Birliği döneminde milli iradenin güçlenmesine ve vatanın bölünmezliğine karşı yürüttüğü fikirlerinden dolayı“milli şair”lakabıyla da anılmaktadır.Her iki sanatkârı birleştiren ortak nokta Türk dili ve özenle şiirlerinde kullandıkları vatan mefhumudur.
Özet (Çeviri)
Vocabulary meaning of the word MOTHERLAND:“İts a land where one is born or live (d)”. Turkish İntelligentsia started using this definition from the time of“Tanzimat”(lit.: Reorganization. Period of Reforms 1839-1876). Meanwhile in Azerbaijan the definition had begun to address since 1813 when Azerbaijan was divided between several states. The Turkish nationalist Ziya Gökalp, one of the intellectuals popularised by the public for his services to his country, introduces sociology science to Turkey. Never give up the illusion of raising awareness as long as people live and establishing the Great Turkish World. Bahtiyar Vahapzade bearing the national spirit that Azerbaijan has cultivated in the last period, has the title of“folk poet”because he preferred style and language in his poems that so that ordinary people could understand. He is also known by the nickname“national poet”because of his ideas of empowerment nationalist willpower and his stand against the indivisibility of the country during the Soviet Union time. Sovyetler Birliği döneminde milli iradenin güçlenmesine ve vatanın bölünmezliğine karşı yürüttüğü fikirlerinden dolayı“milli şair”lakabıyla da anılmaktadır.The common point that unites both poets is the Turkish language and the patriotism that they use in their poems with care.