Determining the programming ability of student prior to programming
Programlama öncesi, öğrenci programlama becerisinin belirlenmesi
  1. Tez No: 461678
  2. Yazar: AMIRA ABUSHRIDA
  3. Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. BİROL TİLKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: programlama yetenek testi, programlama yeteneği, programlama eğitimi, programming aptitude test, programming ability, programming education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüzde, bilgisayar bölümlerini tercih eden bazı öğrencilerin programlama kabiliyeti çok zayıftır. Bu öğrenciler, bölümdeki programlama derslerde sıkıntı çekmekte ve mezun olduktan sonra programlama ile ilgili bir işte çalışamamaktadır. Öğrenci adayları, bilgisayar bölümlerini seçmeden önce programlama kabiliyeti testi yaparak durumlarını öğrenebilir; test sonuçlarına göre bilgisayar bölümlerini seçebilir. Bu çalışmada, mevcut programlama kabiliyeti testleri incelendi. Testin kapsamına giren matematik, mantıksal düşünme, problem çözme vb. alanlardaki sorular güncellendi ve bir soru veri tabanı oluşturuldu. Bu veri tabanını kullanan ve programlama kabiliyetini test eden bir web sitesi geliştirildi. Geliştirilen sistemin verimliliğini ölçmek için; programlama kabiliyeti testi, bilgisayar mühendisliği ve bilgisayar programcılığı bölümünden 80 öğrenci üzerinde programlama dersini almadan önce uygulandı. Öğrenciler programlama dersini aldıktan sonra programlama ders notları ve programlama kabiliyeti testi notları; tanımlayıcı istatistik, korelasyon, regresyon ve bağımsız T-test teknikleri kullanılarak karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
Nowadays, programming capability of some of the students who prefer computer departments are too weak. These students are suffering in programming courses in their departments. After graduation, they cannot work in a job related to programming. Student candidates can learn their programming ability by taking computer aptitude test before selecting the computer departments. Then, they may decide the computer departments according to test results. In this study, current computer aptitude tests are investigated. Questions of mathematic, logical thinking, problem-solving and so on within the scope of the test are updated. We created a questions database and developed a website that uses the created question database and tests the programming ability. To measure the efficiency of the developed system; programming capability test is implemented on 80 students from computer engineering and computer programming departments, before taking their programming courses. Once students receive their programming courses, programming course notes and programming ability test notes are compared by using descriptive statistics, correlation, regression and independent t-test techniques.