Tissue welding with 1940 NM diode laser: Tensile test analyses
1940 NM diyot lazer ile cerrahi kesilerin yapıştırılması: Çekme testi analizi
  1. Tez No: 461686
  2. Yazar: FATMA SARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAŞİM ÖZGÜR TABAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: yara iyileşmesi, deri, biyomekanik, 1940 nm diyod lazer, çekme
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Medikal uygulamalar için lazer kullanımı geleneksel yöntemlerine göre yaygınlaşmaktadır. Özellikle lazerle cerrahi dokuların yapıştırılması dokunun iyileşme süresi boyunca sağladığı faydalardan dolayı önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada 9 dişi wistar albino sırtı üzerine paralel açılan 1 cm cerrahi kesiler 1940 nm diyod lazer kullanılarak yapışması sağlanmış ve boş deri dokusuyla karşılaştırılmıştır. Deneyde 14 günlük (4.7.14) iyileşme periyodu belirlenmiştir. Belirlenen iyileşme günlerinde her bir kesi sırt yüzeyinden dikdörtgen ekzisyon yapılmıştır. Belirlenen bu süreçlerde deri dokusu çekme testine maruz bırakılmıştır. Kapatılan cerrahi yaraların gerilimi, kuvvet, zaman, uzama ve dayanım değerleri bilgisayar kontrollü bir çekme aleti tarafından kaydedilmiştir. Sonuç olarak, lazerle doku kapanması sağlam deriyle karşılaştırıldığında yakın bulunmuştur. Lazer kullanımın cerrahi kesiklerin 14 günlük iyileşme periyodunda mekanik olarak güçlü ve kapanmada önemli rol olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Progress has been made in the use of lasers in medical applications. In particular, the closure of surgical incisions by laser tissue welding has played a significant role throughout the recovery period. In the present study, surgical incisions (1 cm) were made in the dorsal skin of 9 female Wistar albino rats and the welded by a 1940 nm diode laser. Subsequently, the incisions were compared with those in the unwelded rat skin tissue. In this experiment, a period of 14 days (with examination on Day 4, Day 7 and Day 14) days was set for healing. Throughout this recovery period, from each incision a rectangular piece was excised from the dorsal skin of the rats and subjected to a mechanical tensile test. The load, time, extension, stress and tensile strength values of welded wounds were recorded by using a computer based universal testing machine. From the results, the tissue following laser tissue welding was found to be close to the healthy skin tissue. In addition, the laser welded tissue revealed strong mechanical properties, with reliable and closure of wounds immediately at set points within the healing periods.