Deprem etkisi altında betonarme yapıların doğrusal olmayan analizi
Nonlinear analysis of reinforced concrete buildings subjected to eatrhquake load
- Tez No: 461766
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Plastik Mafsal, Plastik Momenti, Sonlu Eleman Metodu, Deprem etkisi, Doğrusal olmayan analizi, Plastic Hinge, Plastic Moment, Finite Element Method, Earthquake, Nonlinear analysis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, deprem etkisi altındaki betonarme yapıların zaman tanım alanında doğrusal olmayan analizlerinin yapılması amaçlanmıştır. Bu amaçla MATLAB tabanlı olarak çalışan bir bilgisayar kodu geliştirilmiş ve geliştirilen bu bilgisayar kodu doğrulanmıştır. TWIZ Code olarak adlandırılan bu programda Sonlu elemanlar yöntemi kullanılmıştır. Betonarme binanın yapısal elemanlarının eğilme momenti kapasitelerinin bulunması için XTRACT programı kullanılmıştır. Gerçek binalar arasından seçilen dört adet betonarme binanın deprem etkisi altındaki doğrusal olmayan analizleri bu çalışma kapsamında geliştirilen TWIZ Code ile yapılarak, plastik mafsal dağılımı bulunmuş ve yapının deprem performansı değerlendirilmiştir. Deprem etkisi altındaki betonarme binaların deprem davranışının geliştirilen TWIZ Code programı ile etkin bir şekilde belirlenebileceği elde edilen sonuçlar ile gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the nonlinear analysis of reinforced concrete buildings was performed. a MATLAB based program called TWIZ Code was developed. The developed programe code was verified. Finit element method was used to develop the program. Two dimensional reinforced concrete structures were analysed using the developed program. Bending moments, shear forces, rotations and displacements of the structural members at the joints are determined through this program. XTRACT program was used to calculate the relationship of moment-curvature for RC beams and columns. The developed program was used to analyse four different real reinforced concrete buildings in chapter of numerical studies. The nonlinear structural analysis of two dimensional structures subjected to earthquake load are carried out. The plastic hinge formations and dispertions in structural members are shown, then the performances of structures are evaluated.