Karkamış baraj gölünün fizikokimyasal parametrelerinin araştırılması
Investigation of physicochemical parameters of Karkamis dam lake
- Tez No: 461801
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Karkamış Baraj Gölü, Su kalitesi, Fizikokimyasal özellikler, Karkamış Dam Lake, Water quality, Physicochemical properties
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma, Şanlıurfa ve Gaziantep sınırları içinde bulunan Karkamış Baraj Gölü'nün fizikokimyasal özelliklerini ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Karkamış Baraj Gölü'nde Ocak-Aralık 2015 tarihleri arasında belirlenen 5 istasyonda yüzey ve farklı derinliklerden su örnekleri alınmıştır. Alınan su örneklerinde yıl boyunca (minimum, ortalama, maksimum) sıcaklık (9,4-14,3-21,6 oC), pH (7,8-8,4-9,1), çözünmüş oksijen (9-10-11,8 mg/L), elektriksel iletkenlik (251-332-412 µS/cm) amonyum azotu (0,003-0,069-0,194 mg NH4+-N/L), nitrat azotu (1,549-2,292-3,473 mg NO3-N/L), nitrit azotu (0,001-0,006-0,053 mg NO2-N/L), orto fosfat fosforu (0,007-0,034-0,076 mg PO4/L), toplam azot (0,722-1,154-1,696 mg N/L), toplam fosfor (0,007-0,016-0,026 mg P/L) bulunmuştur. Sonuç olarak Karkamış Baraj Gölü, Yerüstü Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği Kıtaiçi Su Kaynaklarının Sınıflarına Göre Kalite Kriterlerine göre I. Sınıf yüksek kaliteli su sınıfında olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to reveal the physicochemical properties of located in the borders of Karkamış Dam Lake Sanliurfa and Gaziantep. At Karkamış Dam Lake, water samples were taken at surface and different depths in 5 stations determined between January-December 2015. The water samples taken throughout the year (Minimum, average, maximum) temperature (9,4-14,3-21,6 oC), pH (7,8-8,4-9,1), dissolved oxygen (9-10-11,8 mg/L), electrical conductivity (251-332-412 µS/cm) ammonium (0,003-0,069-0,194 mg NH4+-N/L), nitrogen (1,549-2,292-3,473 mg NO3-N/L), nitrite (0,001-0,006-0,053 mg NO2-N/L), orthophosphate phosphorus (0,007-0,034-0,076 mg PO4/L), total nitrogen (0,722-1,154-1,696 mg N/L), total phosphorus (0,007-0,016-0,026 mg P/L) were found. As a result, Karkamış Dam Lake, Superior Water Quality Management Regulation According to the quality criteria according to the classes of the inland water resources, it is determined that the first class is in the high quality water class.