Elektrokimyasal kaplama yöntemiyle bor-karbür takviyeli Ni-Co kaplamaların üretimi
Production of B4C reinforced Ni-Co plating by electrochemical method
  1. Tez No: 461882
  2. Yazar: DEMET YAVUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF KAYALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bor-Karbür(B4C), Ni-Co, Kaplama, Kompozit, Elektrodepozisyon, B4C, Ni-Co, Coatings, Composite, Electrodeposition
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Ni–Co esaslı kaplamalar üstün özelliklerinden dolayı endüstriyel ve teknolojik alanlarda geniş uygulama alanlarına sahiptir. Mikro Elektro Mekanik Sistemlerde (MEMS) ve Nano Elektro Manyetik Sistemlerde (NEMS) kullanılan ve kullanım alanına göre kalınlığın µ seviyesinden başlayan ve mm seviyesine kadar kalınlığa ulaşan kaplama tabakalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bahsi geçen uygulamalar için üretilecek kaplamalardan üstün mekanik, manyetik, yüksek aşınma ve korozyon direnci düşük iç gerilim, yüksek termal stabilite gibi özellikler istenmektedir. Ni-Co tabanlı kaplamalar bu tür uygulamalar için iyi bir adaydır. Bu çalışmada Bakır altlıklar üzerine Ni-Co alaşım ve Ni-Co/B4C kaplama tabakaları Doğru Akım (DC), Pulse Akım (Basınçlı Akım) ve PulseReverse Akım (Basınçlı Ters Akım) olmak üzere üç farklı akım türünde Watt tipi banyo kullanılarak üretilmiştir. Akım yoğunluğunun farklı akım türlerinde üretilen kaplamaların özelliklerine etkileri incelenmiştir. Üretilen kaplamalar Taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve X-ışınları difraksiyonu (XRD) metodu kullanılarak karakterize edilmiştir. Akım türünün ve yoğunluğunun mekanik ve mikroyapısal özelliklere etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Due to its superior properties Ni-Co based coatings have wide application areas in industrial and technological fields. Coating layers which are used in Micro Electro Mechanical Systems and Nano Electro Magnetic Systems and whose thickness starts from the nanometer level and reaches to the millimeter level according to the usage area are required. For applications mentioned above, in addition to superior magnetic, mechanical, high abrasion and corrosion resistance, low internal stress and high thermal stability are demanded from these coatings. Ni-Co based coatings are a very good example for such applications. In this study, Ni-Co coatings and B4C-reinforced Ni-Co coating layers on copper substrates were produced using Watt type bath in three different current types as DC, Pulse Current (PC) and Pulse Reverse Current (PRC). The effects of current densities on the properties of coatings produced with different current types have been examined. Obtained coatings were characterized using Optical, Scanning Electron Microscopy (SEM) and X-ray diffraction (XRD) methods. It has been found that the thickness of the coating layer generally increases with the increase of the current densities. The linearity of the coating thickness graph is deteriorated with the increase of the current density at the high current densities of the PRC current type.