Geri Dön

Gender factor in construction conflict management: a study through a competency based after scenario behavioral rating

Yapım anlaşmazlıkları yönetiminde cinsiyet faktörü: Varsayımsal vakalar üzerinden yetkinlik odaklı bir davranış değerlendirmesi

  1. Tez No: 461938
  2. Yazar: İZEL ÜNSAL ALTUNCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ MURAT TANYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Architecture, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 156

Özet

Yapı projelerinin doğasını süreli, çıkarcı ve rekabetçi ilişkiler oluşturur. Bu sert ve çekişmeli yapısı gereği çatışma ve anlaşmazlıklara diğer disiplinlere kıyasla daha meyillidir. Yaşanan anlaşmazlıklar etkin bir şekilde yönetilmediğinde bütçede artışa, süre uzatımına, projeye zarar veren gecikmelere, hak taleplerine ve hatta hukuki süreçlere evrilebilmektedir. Bu sebeple, yapım projeleri idaresi belirli zaman aralığında kaynakları etkin kullanarak projeyi yürütmekten daha zorlu bir görev içerir: anlaşmazlıkların etkin yönetimi. Proje akışında ortaya çıkan bir anlaşmazlığın etkin yönetimi, mümkün olan en kısa sürede, projeye ve taraflara en az zararı verdirecek şekilde çözümlenmesine bağlıdır. Genellemelere bakılacak olursa, sektörün anlaşmazlıklara bu denli yatkın oluşunun temelinde erkek egemen ve maskülen doğasının kayda değer bir payı var. Şimdiye kadar bu konuya değinen dikkate değer sayıda araştırma olsa da, kesin bir değerlendirme yapmak için maalesef yetersiz kalmaktadırlar. Genellemelere ve anlaşmazlık çözüm yönetimi tercihlerine dayalı çalışmalar tutarsız ve birbiriyle çelişen sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Aslında her bir anlaşmazlık vakasının kendi bağlamı içerisinde değerlendirilmesi, bunun için de genel geçer müdahale metodları yerine davranış/yaklaşım tanımları belirlenmesi gerekmektedir. Yönetim bilimlerinde uzun yıllardır bir ölçüm yöntemi olarak kullanılan“yetkinlikler”bu çalışmanın özünü oluşturmaktadır. Öncelikli olarak bu çalışmada yapı projeleri anlaşmazlıkları özelinde gerekli olan yedi ayrı yetkinlik tanımlanmaktadır. Daha sonra üç ayrı varsayımsal anlaşmazlık vakası kurgulanarak, her biri bir yetkinliğe referans verir şekilde yedişer adet çözüm senaryosu önerilmektedir. Anket katılımcılarından bu senaryoları uygulama eğilimlerine göre puanlamaları istenerek, yaklaşımları arasında cinsiyet odaklı anlamlı bir farklılık olup olmadığı değerlendirilir. Elde edilen tüm veriler istatistiki analizler üzerinden gerekli görülen görselleştirmeler ile birlikte sunulmaktadır.

Özet (Çeviri)

Construction industry's nature is based upon short term, opportunistic and competitive relations. Due to this tough and competitive nature of itself, the industry is vulnerable to conflict scenarios in all sizes to be played out everyday. These conflict situations lead to schedule and payment delays, cost overruns, rework and cost and time consuming litigations. Therefore, the“managerial challenge”in construction sector is more than conducting transformation of resources between its planned start and planned finish. It is about how you can manage conflicts in an ongoing process, with minimum damage. According to the general idea, this proclivity in the sector for conflict occurrence is due to its male centric and masculine orientation. Although there are several studies using managers' gender as a subject variable, the current literature falls short of valid studies investigating any gender effect on effective conflict management practice. The dominant approach thus far has been merely analyzing the managers' performances in terms of“five modes of conflict management”. However, any managerial performance measure should depend on identifying its own situation specific behavior sets: competencies. Therefore, a peculiar set of competencies for effective construction conflict management performance is structured initially. Then, an after scenario questionnaire is designed including three hypothetical conflict cases. The questionnaire is distributed to construction managers to compare their management approaches through the same conflict cases. The respondents are asked to rate the seven alternative management scenarios referring to seven different competencies proposed for each case. Finally, the data derived are evaluated via relevant statistical methods and presented with tables and necessary illustrations.

Benzer Tezler

  1. Yapı ve mimarlık hizmetleri sektörlerindeki işyerlerinde mobing

    Mobbing in the construction and architectural services sectors

    İPEK BAKIRCIOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. EMRAH ACAR

  2. Çok uluslu inşaat projelerinde kültürlerarası iletişimin etkisi

    Impact of cross-cultural communication in multinational constrction projects

    ANDAÇ KAPTANOĞLU

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2014

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. FATMA HEYECAN GİRİTLİ

  3. Organizational and team resilience in the construction industry: experiences from the Covid-19 pandemic

    İnşaat sektöründe organizasyon ve ekip dayanıklılığı: covıd-19 pandemisi deneyimleri

    EMRE KÖSEOĞLU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    MimarlıkMimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi

    Yapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SEMA ERGÖNÜL

  4. Türkiye'de su hakkı

    The right to water in Turkey

    YILDIZ AKEL ÜNAL

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ERDOĞAN BÜLBÜL

  5. Sınır ve eşik olarak duvar

    Wall: As border and threshold

    TUĞÇE ALKAYA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Mimarlık Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İPEK VEDİA YÜREKLİ İNCEOĞLU