Petrol terminallerinde manevra sahası ve yanaşma yerlerinin aydınlatılmasının geliştirilmesi: Aliağa Tüpraş terminali uygulaması
Improvement of lighting at maneouvering areas and berths at oil terminals: Application of Tüpraş Ali̇ağa termi̇nal
- Tez No: 461982
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK NAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Ulaşım, İşletme, Marine Science, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, Gemi Manevra Emniyeti, Durumsal Farkındalık, Yanaşma Yerleri, Lighting, Ship Maneuvering Safety, Situational Awareness, Berthing places
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilikte Emniyet, Güvenlik ve Çevre Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Emniyetli gemi manevrasının gerekliliklerinden birisi de köpüüstü takımının durumsal farkındalığıdır. İçinde bulunduğu çevreyi, geminin hızını, tehlikeli bölgeleri net biçimde görmesi durumsal farkındalığı açısından hayati derecede önemlidir. Gece yapılan manevralarda limanda bulunan yapay aydınlatmaların şiddeti, rengi, yansıması, diğer ışıklarla olan etkileşimi, kamaşma derecesi gibi birçok özellik manevra emniyetini ve aynı zamanda palamar hizmetleri gibi kılavuzluk destek hizmetini veren birimlerin de iş emniyetini etkilemektedir. Günümüzde yeni bir bilim dalı haline gelmekte olan aydınlatma teknolojileri konusunda standartlar ve uygulamalar geliştirilmektedir. Bu kapsamda, limanlardaki manevra alanlarının ve yanaşma yerlerinin mevcut aydınlatmalarının standartlara uygun, etkili ve verimli hale getirilmesinin önemi de artmaktadır. Bu çalışmada TÜPRAŞ Aliağa Terminalinde bulunan yanaşma yerlerinin aydınlatmalarının uluslararası standartları karşılayacak ve manevra emniyetine katkıda bulunacak şekilde geliştirilmesinin yöntemleri ve uygulamaları ele alınmıştır. Çalışma sonucunda uygun olmayan aydınlatmalar belirlenerek simülasyon çalışmalarıyla standarda uygun hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the necessities of safe vessel maneuvering is situational awareness of the bridge team. Perception of existing environment, vessel's speed, and dangerous areas clearly has vital importance on situational awareness. Several factors of existing lighting at the ports such as Intensity, color, reflection, interaction with the other light sources and glare has effect on safe maneuvering as well as occupational safety of the pilotage support services such as mooring gangs. New standards and applications are emerging as lighting technologies are becoming a new discipline. Therefore, importance of existing lighting in ports to become more effective, efficient and in compliance with these standards and guidelines is increasing. In this thesis, methods and applications on development of lighting in TUPRAS Aliaga Terminal in compliance with the international standards and as contribution to the safe maneuvers. As a result, inappropriate lighting is determined and adapted to the standards by simulation studies.