Harp ve vazife malulleri ile şehitlerine yönelik tazminler
Social rights for martyrs and disabled veterans
- Tez No: 461981
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURTEZA AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Social Services, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Asker Kişi, Şehit, Şehit Ailesi, Gazi, Malül, Sosyal Hak ve Tazminler, Military Personnel, Martyrs, Martyrs Family, War Veteran, Disabled, Social and Compensation Rights
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Akademik literatürde pek değinilmeyen bir konu olarak Türkiye'de asker şehit ve malul gazi kavramları, şehit ve gaziliğin nasıl belirlendiği, ne gibi sosyal hak ve tazminlere sahip olduklarını ortaya koymak ve bu sağlanan haklara ek yeni sosyal politikalar geliştirmek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Türkiye'deki asker kişi, şehit ve gazi kavramları ayrıntılı şekilde açıklanmış ve sosyal hukuk sistemimiz içerisindeki yerleri ortaya konmuştur. İkinci bölümde dört farklı ülkedeki asker şehit aileleri ve gazilerine uygulanmakta olan sosyal haklar ve tazminler örnek olarak verilmiştir. Üçüncü bölümde Osmanlı Devletinden günümüze asker şehit aileleri ve gazilere sağlanan sosyal haklar ve tazminler anlatılmıştır. Dördüncü bölümde şehit aileleri ve gazilere yönelik uygulanmakta olan sosyal politikalarda görülen eksiklikler ve yeni sosyal politika önerileri ortaya konmuştur. Bu tezin yazılmasındaki yöntem; literatür taraması yapılarak Türkiye'de asker şehit aileleri ve gazilere sağlanan sosyal haklar ve tazminlerin bir bütün olarak ortaya konması ve konu ile ilgili farklı ülkelerden örnekler incelenerek yeni sosyal politika önerilerinin ortaya konulmasıdır. Çalışma sonucunda Türkiye'de şehit ve gazi kavramlarının sınırlarının ayrıntılı şekilde ortaya konulması, bu kavramlarla ilgili hukuki dayanağın temelini teşkil eden mevzuatın parça parça ve dağınık olduğu, devlet tarafından kanunlarla belirlenen ve uygulanan sosyal hakları ve tazminlerin tamamının tek bir kanunda ortaya konması gerektiği, asker şehit aileleri ve malul gazilerin bu kapsama girdikleri andan son hakkını alana kadarki süreçte her konuda yardım sağlanması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purposes of this study are the concept of soldier martyrs and disabled veterans in Turkey. Furthermore, how they determined and what kind of social and compensation rights they have and develop new social policies in addition to those provided to them in order which is not taken part well enough in academic literature. Study consists of four parts. In the first part military personnel, soldier martyrs and disabled veteran's concepts described in detail in Turkey and our place in the social law system have been put forward. In the second part, examples of social and compensation rights which have been implemented soldier martyrs and disabled veterans in four different countries. In the third part, histories of the soldier martyrs and disabled veterans and social and compensation rights which have been implemented from the Ottoman Empire to today. In the fourth part, deficiencies seen in soldier martyrs and disabled veterans and social policies being provided for disabled veterans and new social policy proposals have been incorporated. The method employed in this study based on literature searching, soldier martyrs and disabled veterans intended to be put forward as a whole social and compensation rights provided in Turkey and analyzing samples from different countries examining for demonstrate new social policy proposals. At the end of the study, basically in Turkey reveal in detailed boundaries of the concept of martyrs and disabled veterans, legal framework about them is not consistent. Determined by law as executed by the state and all social and compensation rights should be set out in a single law, help on any issue to the they enter the coverage area of the right of martyrs and disabled veterans has been concluded should be provided in the period of beginning to last moment.