Metalaşan yerel ürünlerin aile içi ve akraba ilişkilerinde yarattığı etkiler: Kapıkırı örneği
The effects of commodified local products upon family and kinship relations: A case study of Kapıkırı village
- Tez No: 461997
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Turizm, Sociology, Tourism
- Anahtar Kelimeler: kırsal turizm, yerel ürün, akrabalık, aile içi ilişkiler, metalaşma, rural tourism, local product, kinship, family relations, commodification
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Kırsal alanlar geleneksel olarak tarımın egemen olduğu üretim alanıyken tarım uygulamalarındaki değişimler, makineleşme ve küreselleşmenin etkileri kırsal toplumu derinden etkilemiştir. Bu yapısal değişikler kırsal alan ekonomisinde yeni arayışlarla sebep olmuştur ve kırsal alanlarda turizm gibi farklı ekonomik alanlara yönelimi artırmıştır. Kırsal turizm çözüm politikası olarak birçok bölgede uygulanır hale gelmiştir. Kırsal turizm sadece ekonomik bir aktivite olmayıp aynı zamanda toplumu sosyal, kültürel, çevresel, siyasal olarak da etkisi altına alan bir harekettir. Ekonomik ve çevresel etkilerinden öte kırsal alanlarda geleneksel yaşam şekli, aile ilişkileri ve sosyo- kültürel yapıyı değiştirebilecek etkilere sahip olabilmektedir. Bu bağlamda, kırsal turizm sosyal bilimlerin konusudur ve bir toplumsal değişme dinamiği olarak gün geçtikçe daha fazla tartışılmayı gerektirmektedir. Bu çalışma, Muğla'nın Milas İlçesi'nin Kapıkırı Mahallesi'nde kırsal turizm ile ortaya çıkan yerel ürün satışının yarattığı sosyo-kültürel değişimin en çok gözlemlenebileceği kurum olan ailede, aile içi ilişkilerde ve akrabalık ilişkilerinde ne gibi değişimler ve dönüşümler oluştuğu tarihsel süreç içerisinde tartışılmaktadır. Araştırmada niceliksel ve niteliksel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda genel olarak, özellikle kadınların geleneksel rollerinde değişim yaşandığı ve akrabalık ilişkilerinde bağların zayıfladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Rural areas were the production areas that is traditionally dominated by agriculture, however changes in agricultural practices, mechanization and effects of globalization had a deep impact over rural communities. These structural changes led to a new quest in rural economy and the tendency to different economic fields such as tourism has increased. Rural tourism has started to implement as a solution in many areas of rural places. Rural tourism is not an only an economic activity but also a social, cultural, environmental, political movement that effect society. Beyond its' economic and environmental effects, rural tourism has significant effects on traditional life style, family relations and socio-cultural structure. In this context, rural tourism is a subject of social sciences and rural tourism should be discussed more and more as a dynamic of social change. This study discusses the changes and the transformation in family and kinship relations, which is the institution that socio-cultural changes can be observed, with the emergence of local product sales with rural tourism in Kapıkırı Village, Mugla province. In this research quantitative and qualitative research methods are used. The changes of the traditional roles of women and the weakening kinship ties are generally established as the consequence of the research.