Muğla Müzesi'ndeki İslami Dönem sikkeler
The Islamic Period of coins in the Muğla Museum
  1. Tez No: 461999
  2. Yazar: ELİF KURKUTALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Tarih, Archeology, Art History, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sikke, Muğla Müzesi, İslâmî Sikke, Emevi, Anadolu Selçuklu, Artuklu, Eyyübi, Memlük, İlhanlı, Osmanlı
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Sikkeler, bilinmeyeni ortaya çıkaran, tarih araştırmalarında tarihçiler için oldukça büyük öneme sahip malzemelerdendir. Tarihçiler ana kaynak niteliğinde olan sikkeler aracılığıyla, tarihsel kronolojiyi belirler veya mevcut kronolojiyi doğrulayarak, aynı zamanda tarihsel dönemin ekonomisine ışık tutarak bilinmeyeni yada yanlış bilinenin düzeltilmesini sağlarlar. Sikkelerle ilgili çalışmalar genellikle müzeler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Bu yüzden bu araştırma için Muğla Müzesi tercih edilmiştir ve araştırmanın konusu Muğla Müzesi'ndeki İslâmî Dönem Sikkelerdir. Muğla Müzesi'ndeki İslâmî Dönem Sikkeler kapsamında müze envanterine“İslâmî Sikke”olarak kayıt edilmiş, satın alma yoluyla müzeye ulaştırılmış toplamda 153 adet sikke incelenmiştir. Bu sikkeler, 6 Emevi, 2 Abbasi, 1 Anadolu Selçuklu, 42 Artuklu, 56 Eyyübi, 4 İlhanlı, 16 Memlük, 26 Osmanlı sikkesi kronolojik olarak dönemlendirilmiştir. Yapılan araştırmada Menteşe Beyliği'nin önemli merkezlerinden olan Muğla'da maalesef bu beylik dönemine ait hiçbir sikke tespit edilememiştir. Ancak şaşırtıcı bir şekilde nümismatik sitelerde, akademik çalışmalarda rastlayamadığımız 1 Emevi sikkesi tespit edilmiştir. Bu sikke, literatüre yeni bir bilgi olarak katkı sağlaması ihtimali açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The coins are one of the important materials for the historians which are uncover the unknown things in historical search. The historians define the historical chronology or enlighten economics of the period by confirming the current chronology and let misinterpreted ones be emended. The researches on the coins are generally carried out by museums. Therefore, we have chosen the Mugla Museum for the research and the subject of the research is on the Coins Of Islamic Period. The coins of Islamıc Perıod has been recorded into the museum ınventory as“Islamıc Coins”. We have studied on 153 coins at total which has been brought there by purchasing. These coins have been categorized chronologically as 7Ummayad Caliphate, 1 Abbasid,1 Anatolian Seljuk Sultanate, 42 Artuquids, 56 Ayyubıds Dynasty, 4 Ilkhanate,16 Mamluk Sultanate and 26 Ottoman. Unfortunately, no coins belonging to Mentes Beylik has been detected in Muğla one of the most important centre in this beylik. But suprisingly one Ummayad's coins were identifyed which were never seen before on any numısmatıc sites, academıc studies or any main sorces. These coins are important as a newly information in terms of contributing to do academic litherature. KeyWords: Coins, Muğla Museum, Islamic Coins, Ummayad, Anatolian Seljuk Sultanate, Artuquid, Ayyubıds, Mamluk, Ilkhanate, Ottoman.