Maden işletmelerinde maliyet muhasebesi sistemi: Bir maden işletmesinde uygulama
Cost accounting system in mining enterprises: Application in a mining enterprise
- Tez No: 462007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ ÇİFTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maden İşletmeleri, Maliyet Muhasebesi, Maliyet Yöntemleri, Evre Maliyeti Yöntemi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Muhasebe işletmenin temel fonksiyonlarından biridir. İyi bir muhasebe sistemine sahip olmak işletmenin sürekliliği açısından gereklidir. Üretim işletmelerinde, işletmenin yapısına uygun şekilde kurgulanmış maliyet muhasebesi sistemi büyük önem taşımaktadır. İşletmeler maliyetlerini doğru bir şekilde hesaplayamazlarsa, muhasebe sisteminden elde edilen verilerle alınacak kararlar ve uygulanacak politikalar olumsuz sonuçlar doğurabilir. Maliyet hesaplamaları, günümüzde üretim işletmelerinin büyük problemlerinden biridir. Üretim aşamasında mamulün maliyetinde bulunması gereken birçok unsur göz ardı edilebilmektedir. Ayrıca, üretim için ortaya çıkan birçok harcama da mamullerin bünyesine dâhil edilmeyerek hatalı mamul maliyetleri hesaplanabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; maden üreten işletmelerde, işletmenin yapısına ve üretim süreçlerine uygun bir maliyet muhasebesi sisteminin özelliklerini araştırmak, böylelikle bu sektörde faaliyette bulunan işletmelere katkı sağlayabilecek öneriler sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Accounting is one of the main functions of management. It is necessary to have a good accounting system for the sustainability of the business. In production business, a cost accounting system that is built according to the structure of the business is essential. İf business can not calculate their costs correctly, the decisions made and policies applied based on the data gathered from the accounting system will lead to negative results. Cost calculation is one of the main problems of today's production business. A lot factors of the product can be disregarded in the production process. Also a lot of cost occured during the production of the product might not be added to the product's costs, thus leading to false product costs. The purpose of this study is to research the features of the cost accounting system suitable to the structure of the business and its production process, thus providing suggestions to contribute the business operating in this sector. KeyWords: Mining Business, Cost Accounting, Cost Methods, Phase Costing Method