Hüsamuddin Bitlisî'nin Camiu't-Tenzil ve't Te'vil eserinin Fatiha ve Bakara 22. ayete kadar tahkiki
تحقيق سورة الفاتحة و (22) آية من بداية سورة البقرة من تفسير جامع التنزيل والتأويل لحسام الدين علي البد ليسي
- Tez No: 462042
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİM DÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hüsameddin Bitlisî, Camiu't-Tenzil ve't-Te'vil, Kur'an, Tefsir, Hussam al- Din Ali al-Badlisi, interpretation, Koran. Interpretation
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 288
Özet
Bu tefsirin bir kısmını tahkik ettim. Bu da mahtut eserin birinci cildinde yer alan Mukaddime, Fatiha ve ve Bakara suresi 22. Ayete kadar tahkikini içerir. Bu çalışmamda tahkik şartlarına uygun bir şekilde mahtut kısmı tahkik ettim. Tezde elde ettiğimiz eserin yazmalarından yararlandık. Ayetlerin ve surelerin numaralarını verdik. Eserde geçen Hz. Peygamber'in hadislerinin ve heberlerin tahriçelerini yaptık ve tefsirde geçen bilgilerin kaynaklarını verdik. Bunu yaparken güvenilir kaynaklara başvurduk. Okuyucunun Sözlüklere ihtiyaç duyacağı kelime ve kavramların anlamlarını dipnotlarda açıkladık. Bunun dışında bilinmeyen âlimlerin biyorafilerine yer verdik. Bu çalışma, bir mukaddime ve iki bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde eldeki mevcut kaynaklara göre müellifin hayatı ve yaşadığı çağı ele aldık ve tefsiri tanıtıp ona nispetine değindik. İkinci bölümde tahkik kısmına yer verdik. Böylece eseri, el yazma halinden matbu hale getirdik. Sonuç kısmında ulaştığımız neticelere yer verdik.
Özet (Çeviri)
I have participated in achieving and taking out a part of this interpretation which is the first part of the first volume of the first manuscript until verse (22) of Surat al-Baqarah. My work in this manuscript was: to serve the text according to the method used in the investigation, depending on the copies available to me, and attribution the Quranic verses to its Chapters, and interpreting the noble Prophet's Hadiths and the effects contained in the text and documenting the texts and sayings found in the book by reference to the sources considered in that field and making the strange words clear that the reader needs to return to the language dictionaries and translation of unknown scholars and so on. The work consists of two parts: Studying part and investigation part: Studying part in which I studied the life of the author and his era by using available sources and references. And defining the explanation and prove it to the author and showing the existing copies thereof. Investigation part in which I have served the text and achieved it in accordance with the curriculum for the realization of the heritage used in the extraction of texts from the manuscript space to the world of publications. Then I followed both parts by writing the conclusion.