الفتنة في سورة الكهف
Kehf sûresinde fitne
- Tez No: 462043
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRULLAH ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kehf Sûresi, Ashab-ı Kehf, Fitne, İmtihan, Surah Kehf, Ashâb Kehf, Fitne, İmtihan
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Kehf Sûresinde Fitne adlı tez bir giriş ve beş bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde çalışmanın yöntemi, önemi ve ilişkili kaynaklar hakkında bilgi verilmektedir. Birinci bölümde fitne kavramının lüğat ve ıstılahî anlamı ile bunlar arasındaki ilişki, fitnenin kısımları, sebepleri, bundan kurtuluş çarelerinden bahsedilmektedir. Ayrıca Kehf kelimesinin anlamı, sûrenin fazileti, maksadları ile önceki ve sonraki sûrlerle münasebeti konuları ele alınmaktadır. İkinci bölümde dinle imtihan, üçüncü bölümde mal ile imtihan, dördüncü bölümde ilimle imtihan, beşinci bölümde ise idarecilikle imtihan gibi konular ele alınmaktadır. Genel olarak bu başlıklar altında konuyla ilişkili ayetler, fitnenin çeşitleri, fitne çeşitlerininın mümin üzerindeki etkisi, onlardan korunma yöntemleri ile çeşitli ibret ve öğütler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The Title of the Thesis (Sedition & Trouble in Surah Al-Kahf) objective study The letter was written through the preamble chapter and three chapters, which were shown in the introductory chapter in three parts : the concept of sedition ,its sections, causes and exit from it. And the four chapters are as follows, in the first chapter l looked for the sedition & trouble of religion and its impact on the insured individual and the means of prevention with the statement of narrative story in the (Surat), wisdom and how to deal with it through two studies and four demands for each chapter. ln the second chapter l wrote the temptation of money and its impact on the believer and the means of prevention and protaction of God to the believer with the narrative of the story and its images . ln the fourth chapter, it showed the sedition of the ,authority and the emirate through the (Surat),with its impact and means of prevention, and ,the story ,its image and forms . ln the third chapter l wrote the rudeness of science and its impact on the believer and the means of understanding and prevention with the narrative of the story and images and forms.