American missionaries in Marash on the eve of the Great War
Birinci Dünya savaşı arifesinde Maraşta Amerikan misyonerlik örgütleri
- Tez No: 462069
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ONUR İŞÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: ABCFM, Dünya Savaşı, Maraş, Misyonerlik, ABCFM, Great War, Marash, Missionary, Ottoman Empire
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez 1913-1915 arasında Osmanlı İmparatorluğu I. Dünya Savaşına yaklaşırken misyonerlerin gözünden Maraşı incelemektedir. Osmanlı'nın karşılaştığı bu kriz durumu misyonerler için bir fırsat olabilir miydi? Bu tez demografik değişiklikleri, yerel halkın psikolojisini, misyonerlerin tutumunu, okul ve hastanelerdeki düzeni ve Osmanlı'nın krizi nasıl yönettiğini göstermeyi amaçlamaktadır. Bu, daha önce incelenmemiş olan çeşitli arşivlerin gün ışığına çıkarılmasıyla yapılmıştır. Bu tezde uygulanmış olan arşivsel araştırma, method olarak niteliksel tarihsel analiz olarak değerlendirilebilir. Bazı misyoner mektupları, yazışmalar ve yıllık toplantı raporları mikrofilm arşivlerinin incelenmesiyle ortaya konmuştur. İlk olarak Bilkent Üniversitesi kütüphanesinde yer alan mektup ve yazışmalar ve üniversitelerin çevirimiçi arşivleri kullanılmıştır. İkinci olarak aylık misyoner raporları. Üçüncü olarak yıllık raporlar. Dördüncü olarak Misyonerlerin anılarından, günlüklerinden ve kitaplarından faydalanılmıştır. Son olarak ise Osmanlı İmparatarluğunun arşivleri kullanılmıştır. Tez üç ana sonuca ulaşmıştır; İlk olarak Alman Hulfbond ve ABCFM arasındaki ilişkinin zedelenmesi, bu misyoner kuruluşların, hükümetlerinin mevcut güç çekişmelerinden nasıl etkilendiklerini ve siyasetle ne kadar içi içe olduklarının göstermiştir. İkinci olarak kriz zamanın bu tür misyoner örgütler için değerlerini ve inançlarını yerel halk üzerinde yaygınlaştırmak için bir fırsat olarak kullanıldığı görülmüştür. Son olarak ise ABCFM'in konumunu güçlendirdiği sonucudur.
Özet (Çeviri)
Fuerzas Armadas Revolucionarias de ColombiaThis thesis investigates the area of Marash from the eyes of the missionaries when the Ottoman Empire was approaching to the First World War, between 1913 and 1915. Was the crisis that the Ottomans faced an opportunity for the missionary organizations? It aims to demonstrate the demographical change, the psychology of the local population, the attitudes of the missionaries, the system in the schools and hospitals and how the local Ottoman population handled the war crises. This was done by revealing various untapped archives. Methodologically, the archival research employed in this thesis can be regarded as a qualitative, historical analysis. Some of the missionary letters, correspondences and annual meeting reports were investigated by utilizing screening method at the microfilm archives. Five main primary sources were utilized in this thesis. Firstly, letters and correspondences from Bilkent University, Library microfilm archives and online archives of the Universities were used. Secondly, The Missionary Herald was reviewed. Thirdly, the annual reports and fourthly the memoirs, diaries and books of the missionaries were utilized. Finally, Ottoman Empire archives were used. The thesis arrived at three main conclusions, firstly, the deteriorating relationship between the German Hulfbond and ABCFM indicated the complex and intermingled relationship of missionary organizations with the existing power relationships of their governments and how involved they were with the politics. Secondly, it revealed that pre-war periods or crises times were an opportunity for the missionary organizations to spread their values and beliefs and influence local populations. Finally, ABCFM has strengthened its position.